
Kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030
KODA 2030

Project info
Project info
Project type
VLAIO-LA
Startdatum
01/11/2023Einddatum
31/10/2027Algemeen doel
De opzet is om direct implementeerbare tools, kennis en informatie te ontwikkelen, die de teler in staat stellen om de milieu-impact van de teelt van consumptieaardappelen in kaart te brengen en om na te gaan hoe de milieu-impact op een kostenefficiënte manier kan verlaagd worden, onder meer in het kader van de ‘Farm to fork’-strategie. De tools zullen ook het beleid inzicht geven om gefundeerd beleidskeuzes te kunnen maken.
Concrete doelen
Om het algemeen doel te bereiken zullen een milieu-indicator aardappelteelt, een roadmap ‘kostenefficiënt naar een duurzame aardappelteelt in 2030’ en een praktijkgids ‘consumptieaardappelen fit for 2030’ ontwikkeld worden. Om deze indicator en kennisdragers te stofferen, worden onderstaande subdoelstellingen vooropgesteld:
-
Het ontwikkelen van een keuzewijzer onkruidbestrijding en het uitbreiden en optimaliseren van het waarschuwingssysteem aardappelziekte en het adviessysteem Alternaria, zodat de teler inzicht krijgt in de milieu-impact van de door hem/haar gekozen gewasbeschermingsmiddelen en welke alternatieven met lage(re) milieu-impact en gelijkaardige effectiviteit bestaan.
-
Het uitwerken van een catalogus aardappelrassen voor de (nabije) toekomst, waarbij begroot wordt of en in welke mate rassen (geschikt voor lange bewaring bij de teler en verwerking door de industrie) het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen kunnen reduceren.
-
In kaart brengen in welke mate biostimulanten de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen in de teelt van consumptieaardappelen kunnen reduceren.
-
Ontwikkelen en demonstreren van systemen die via remote sensing de mogelijkheid bieden om coloradokever plaatsspecifiek te bestrijden en loofdoding variabel en plaatsspecifiek uit te voeren.
Partners



Financiers
VLAIO
