klauw melkvee

Innovatieve tools voor de ondersteuning van preventieve en curatieve klauwverzorging bij melkvee

ClawCare

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/01/2020

Einddatum

31/12/2023

Sociale media

Dit project wil de aanpak van klauwproblemen op de Vlaamse melkveebedrijven sterk verbeteren. Zowel de curatieve behandeling van manke koeien, als periodieke preventieve klauwverzorging.

Deze verbetering wordt bereikt op verschillende niveaus:

  • De ontwikkeling van een zelflerende beeldverwerkingssoftware om de (onzichtbare) probleemzones of klauwletsels te lokaliseren bij manke of zelfs nog niet manke koeien op basis van thermale beelden.
  • Een grondige evaluatie en bijsturing van de preventieve klauwverzorging met het oog op het verkrijgen van een ideale drukverdeling binnende klauw en de ideale zooldikte. Deze evaluatie wordt grotendeels ondersteund door het inzetten van innovatieve hightech technieken zoals een RSscan,​ drukmat en een ultrasoon scanner.
  • Tenslotte zullen er ook nog objectieve testen van klauwbadmiddelen met een sterke focus op Mortellaro uitgevoerd worden en zal alle informatie gebundeld en verspreid worden via een kenniscentrum. ​​
  • Mobiele thermale camera’s worden ingezet om probleemzones of klauwletsels te identificeren. Aan de hand van machine learning zal een praktijkgerichte beeldverwerkingssoftwaretool ontwikkeld worden die letsels automatisch identificeert en klasseert.
  • Drukmatten en echografie worden ingezet voor de grondige evaluatie van de preventieve klauwverzorging met het oog op het verkrijgen van een optimale drukverdeling binnen de klauw en een gepaste zooldikte. Tevens worden goedkopere alternatieve technologieën onderzocht (3D-camera en thermale camera resp.).
  • Actieve bestanddelen tegen Mortellaro (digitale dermatitis) worden op een objectieve manier getest op hun werkzaamheid en stabiliteit in contact met organisch materiaal.
  • Melkveehouders blijvend sensibiliseren voor de klauwgezondheidsproblematiek en kennis verspreiden via de geijkte kanalen.
  • Verder professionaliseren van de opleiding tot klauwverzorger.

Mortellaro onder controle houden op je melkveebedrijf:
stappenplan

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.