Hennep

HempFarmers

Project info

Project info

Project type

EIP Operationele groepen

Startdatum

01/01/2023

Einddatum

31/12/2024

De textielsector in Vlaanderen vraagt naar lokaal geteelde, lange hennepvezels. Ook landbouwers zijn geïnteresseerden willen hun teeltrotatie verruimen met hennep. Tot enkele jaren geleden was de teelt van hennep voor de extractie van lange vezels voor textiel niet mogelijk, maar de laatste jaren waren er succesvolle ontwikkelingen in de oogsttechnologie zodat de extractie van lange vezel mogelijk wordt. Dit verandert de situatie in Vlaanderen.

Binnen deze operationele groep werken we de resterende vraagtekens en kennishiaten bij telers en verwerkers weg en stemmen we de belangen van de verschillende stakeholders op elkaar af. Dit gebeurt door actief overleg met de verschillende betrokkenen waarbij ervaringen worden uitgewisseld en successen en tegenslagen worden gedeeld. Concreet willen we dat er op grotere schaal hennep geteeld wordt in Vlaanderen. Dit realiseren we door landbouwers te ondersteunen met advies tijdens de teelt, oogst en roting om zo een optimale opbrengst te realiseren (1), door oogst, keren en persen te coördineren (2) en door hen te linken aan verwerkers voor de afzet van hun stro (3).

Aangezien het economisch aspect (4) een doorslaggevende factor is voor de ingang van een teelt wordt dit ook in kaart gebracht binnen deze operationele groep.

Partners

Financiers

ELFPO - Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.