Themabeeld aardappelen

Harmonisatie van agronomische protocollen voor de evaluatie van robuuste aardappelrassen die zijn aangepast aan biotische en abiotische stressfactoren in relatie tot klimaatverandering

PROROB

Project info

Project info

Project type

Interreg Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Startdatum

15/01/2025

Einddatum

14/07/2026

De aardappelteelt heeft een negatieve impact op het milieu en de maatschappij. Om dit te verhelpen, lijkt de rassenkeuze een belangrijke hefboom. De karakterisering en identificatie van ‘robuuste rassen’ is daarom een grensoverschrijdende prioriteit tussen Frankrijk en België (Wallonië en Vlaanderen). 

VERSCHILLEN IN BEOORDELINGSPROTOCOLLEN EN DE KLIMAATVERANDERING ALS UITDAGINGEN

Verschillen in de rassenbeoordelingsprotocollen die door de verschillende landbouwpartners in de grensregio’s worden gebruikt, maken het echter moeilijk om de resultaten te vergelijken en aardappelrassen te selecteren die aangepast zijn aan de omgevingsomstandigheden in het gehele grensgebied.

Door de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, wordt de aardappelteelt ook bedreigd door zowel biotische als abiotische stressfactoren, die de kwantiteit en kwaliteit van de oogst beïnvloedt.

Deze uitdagingen zijn een gemeenschappelijke zorg voor alle spelers in de aardappelsector aan beide kanten van de grens en vereisen een geharmoniseerde en gezamenlijke aanpak om effectief te kunnen reageren. 

Rassenproef aardappelen
Harmonisatie van protocollen voor robuuste aardappelrassen
Het algemene doel van het project is de ontwikkeling van geharmoniseerde protocollen in de grensoverschrijdende regio voor het evalueren van robuuste aardappelrassen en het karakteriseren van de specifieke bodem- en klimaatomstandigheden van het groeiseizoen. 
 
Pootgoedbedrijven, boeren, verpakkers, handelaren, de aardappelindustrie, toezichthoudende instanties en onderzoekscentra zullen elk op hun eigen niveau van deze protocollen profiteren om de implementatie van robuuste rassen in duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken te bevorderen. 
 
De belangrijkste acties omvatten de ontwikkeling van protocollen voor de beoordeling van: 
  • resistentie tegen aardappelplaag, 
  • stikstofefficiëntie, 
  • tolerantie voor hydrische/thermische stress, 
  • knolopbrengst 
  • en culinaire kwaliteit van aardappelen.

Partners

Financiers

Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.