CARE+

Project info

Project info

Project type

Interreg Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Startdatum

01/10/2024

Einddatum

30/09/2028
Het project genaamd Grensoverschrijdende Samenwerking voor Acties ter ondersteuning van de Watervoorraden (CARE+) heeft als doel de waterkwaliteit te verbeteren van de belangrijke waterlopen in het internationale stroomgebied van de Schelde, en meer bepaald in de grensoverschrijdende stroombekkens van de Leie en van de IJzer. Deze waterlopen hebben momenteel te kampen met verontreinigingen van allerlei aard, waaronder deze die veroorzaakt worden door de intensieve landbouw. Fytosanitaire producten en de meststoffen die regelmatig worden gebruikt door de landbouwers uit de streek kunnen een grote impact op de kwaliteit van de waterlopen hebben. Ook praktijken die leiden tot verhoogde erosie kunnen, zeker bij hevige regenval, er voor zorgen dat het aandeel zwevende stoffen in de waterlopen toeneemt. Deze verontreiniging vormt een gevaar voor het huidige gebruik van deze natuurlijke hulpbron, bijvoorbeeld voor drinkwatervoorziening of voor irrigatie. Het CARE+ project zal deze problematiek onder de loep nemen.
 

In verschillende pilootregio’s aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens zullen de in het project voorziene activiteiten worden ontplooid (Pas-de-Calais en provincie West-Vlaanderen). In bepaalde pilootregio’s werd reeds een diagnose gesteld en werden maatregelen genomen terwijl op andere plaatsen nog maar pas de eerste stappen worden gezet met het oog op het behoud van deze natuurlijke hulpbron. Het partnerschap zal gezamenlijk methodes, protocollen en instrumenten op punt stellen die zullen worden toegepast op hun pilootlocaties. Het project zal betrekking hebben op:

  • Selectie en aanpak van de meest vervuilende sectoren op de pilootlocaties, door gebruik en vergelijking van verschillende modelleringen en protocollen.
  • Het uitwerken van een strategie om de landbouwgemeenschap bij het project te betrekken;
  • De ontwikkeling van een aangepast monitoringsysteem om verontreiniging op te sporen en de resultaten van de genomen maatregelen op te volgen;
  • De samenvatting van de reeds opgedane ervaringen om hieruit lessen te trekken en hiermee rekening te houden bij toekomstige initiatieven;
  • De opleiding van landbouwers via gemeenschappelijke initiatieven waarbij goede praktijken worden voorgesteld;
  • De individuele begeleiding van de landbouwers bij het diagnosticeren van hun exploitatie en, indien ze dat wensen, het installeren van zuiveringssystemen, of bij de evolutie van hun praktijken;

Tijdens de hele duur van het project zal voortdurend worden gecommuniceerd, meer bepaald via een nieuwe grensoverschrijdende communicatietool.

De projectleider is een Franse projectpartner die een regionale drinkwaterwinning beheert die te kampen heeft met de problematiek van zwevende stoffen. Het partnerschap bestaat uit Franse en Vlaamse projectpartners met diverse competenties (research, planning, advies en expertise, techniek, sensibilisering, …), die over de nodige ervaring met Interreg-projecten en andere Europese projecten beschikken. Een Waalse partner is toegetreden tot het partnerschap als geassocieerde partner om te zorgen voor een bredere verspreiding en toepassing van de resultaten.

Partners

Financiers

Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.