Grassification

Project info

Project type

Interreg 2Seas

Start date

28/02/2018

End date

29/11/2021
Bermgras is een probleemfractie in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk door de hoge volumes en de grote verwerkingskost. Het valoriseren van deze biomassa zou resulteren in een grote win-win: reductie van de kost voor bermgrasverwerking en biogebaseerde producten op basis van biomassa die niet in competitie treed met voedselproductie. De valorisatie van grasmaaisel heeft een hoge economische, ecologische en sociaal potentieel in een nieuwe grondgebonden circulaire economie. Er blijft echter en groot verschil tussen de theorie en kleinschalige demonstraties en implementatie op grote schaal. De uitrolling hiervan kent bovendien verschillende barrières in wetgeving, beleid en praktische organisatie.
Het project beoogt het installeren van een nieuwe grondgebonden en vraaggedreven circulaire economie op basis van het winnen van grondstoffen uit grasmaaisel, zodat afval grondstof wordt.

​Inagro is hoofdzakelijk actief in twee projectonderdelen:

  1. De optimalisatie van de logistieke keten naar een kwalitatieve oogst, transport en opslag van grasmaaisel. Hiervoor heeft Inagro de nodige infrastructuur en machinerie ter beschikking die het zal inzetten tijdens de verschillende demo’s.
  2. De verwaarding van het restsap na scheiding van de vezels. Dit sap bevat nog voldoende eiwitten, suikers en voedingsstoffen voor tal van toepassingen (dit werd reeds vastgesteld in het Interreg-IVb project Combine).

Inagro onderzoekt de toepassing en de eventuele voorbewerkingen van dit sap voor:

  • Anaerobe vergisting
  • Insectenkweek (zwarte soldatenvlieg, meelworm e.a.)
  • Veevoeder, al dan niet via eendekroosproductie.

Combinaties en cascadering van deze technieken zullen indien relevant ook bekeken worden.

Partners

Avans Hogeschool

Canterbury Christ Church University

Delphy BV

Innec CVBA

Millvision

Pro Natura

Provincie West-Vlaanderen

The Kent Wildlife Trust

Ugent - Universiteit Gent

Vanheede NV

VITO - Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling

Financers

Europese Unie

Provincie West-Vlaanderen

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.