AQUAGRI-KNOW


Project info
Project info
Project type
Startdatum
01/02/2025Einddatum
31/01/2028
De watervoorraden in de Europese Unie (EU) staan meer en meer onder druk met watertekort en/of vermindering in waterkwaliteit. Een belangrijke factor hierin is de klimaatverandering met onvoorspelbare weerspatronen en droogtes. De agrovoedingssector heeft een waterverbruik van 40-60% van het totale waterverbruik in Europa. Ondanks de erkenning van de noodzaak om hulpbronnen te optimaliseren, is de integratie van duurzame innovatieve oplossingen in landbouwpraktijken niet evident.
Doelstellingen
Het project AQUAGRI-KNOW streeft naar het introduceren van innovatieve, duurzame en efficiënte tools en methodologieën die de levensvatbaarheid van de landbouwsector op de lange termijn waarborgen en tegelijkertijd de gevolgen van klimaatverandering beperken. Gedurende de driejarige looptijd heeft het project als doel de kloof tussen onderzoek en praktijk te overbruggen door gebruik te maken van kennis van 12 EIP-AGRI Operationele Groepen – samenwerkingsverbanden van landbouwers, onderzoekers en landbouwdeskundigen – om praktische oplossingen voor duurzame landbouw te ontwikkelen. Deze groepen fungeren als innovatiehubs, waar goeie praktijken worden getest en gedeeld om het waterbeheer in de landbouw te verbeteren.
Strategiën voor duurzaam waterbeheer
Het Horizon Europe-programma, gefinancierd door de Europese Unie, brengt instellingen uit Spanje, België, Italië, Polen en Cyprus samen met als centrale missie een circulaire waterwaardeketen te ontwikkelen. Het initiatief richt zich op vier belangrijke strategieën om dit te bereiken:
- Watergebruik
- Gewassen met efficiënt watergebruik
- Interactie water-grond
- Hergebruik van water
Om deze doelen te bereiken, legt het project de nadruk op het verminderen van waterverbruik in de landbouwsector, het integreren van digitalisering in irrigatiesystemen en het stimuleren van veerkrachtige gewassen. Daarnaast streeft het naar het herstellen van de bodemgezondheid, het beschermen van grondwatervoorraden en het verbeteren van waterhergebruik.
De vijfstappenmethodologie
AQUAGRI-KNOW zal systematisch zijn vijfstappenmethodologie ontwikkelen en implementeren.
- Het project begint met het verzamelen en analyseren van bestaande kennis van EIP-AGRI Operationele Groepen om best practices in duurzaam waterbeheer te identificeren.
- Deze inzichten worden vervolgens aangepast aan de specifieke behoeften van landbouwers en afgestemd op EU-beleid.
- Vervolgens zal AQUAGRI-KNOW zijn bevindingen vertalen naar gebruiksvriendelijke hulpmiddelen zoals trainingsmaterialen, digitale bronnen en beslissingsondersteunende gidsen.
- Via regionale workshops, online platforms en grensoverschrijdende samenwerkingen zal het project kennisuitwisseling faciliteren en peer-to-peer leren aanmoedigen onder boeren, onderzoekers en beleidsmakers.
- Ten slotte zal het initiatief werken aan het opschalen van zijn impact door internationale samenwerking te bevorderen en succesvolle waterbeheerstrategieën te integreren in bredere landbouwnetwerken, om zo langdurige duurzaamheid te waarborgen.
Dit proces zorgt ervoor dat oplossingen niet alleen wetenschappelijk gevalideerd zijn, maar ook praktisch en aanpasbaar voor boeren.
Samenwerking tussen 12 partners
Het project wordt uitgevoerd door 12 partners uit 5 EU-landen. Deze samenwerking is cruciaal om ervoor te zorgen dat de resultaten zijn afgestemd op regionale behoeften en dat kennisuitwisseling tussen landbouwers en experts leidt tot betekenisvolle, langdurige verbeteringen.

Bewustwording en dialoog
Naast onderzoek en veldtoepassingen zet AQUAGRI-KNOW zich in voor het vergroten van het bewustzijn en het bevorderen van de dialoog over het belang van duurzaam waterbeheer in de landbouw. Hoogwaardige visuele materialen, interactieve boekjes en casestudies zullen beschikbaar worden gesteld om de impact van het project te illustreren.
-
Bezoek de website van AQUAGRI-KNOW
-
Bezoek LinkedIn van AQUAGRI-KNOW
AQUAGRI-KNOW is een door de EU gefinancierd initiatief dat zich richt op het verbeteren van waterbeheerpraktijken in de Europese landbouw. Door innovatieve en duurzame oplossingen te implementeren, streeft het project ernaar een veerkrachtige en grondstofefficiënte agrovoedingssector te creëren die bestand is tegen de uitdagingen van klimaatverandering en waterschaarste.
Partners













Financiers
Horizon Europe
