AFaktive - Agroforestry as a Key to improve Water Management & Adaptation to Extreme Weather Events

Luchtbeeld toont verlies aan teeltoppervlakte door agroforestry inrichting

Project info

Project info

Project type

LIFE

Startdatum

01/10/2023

Einddatum

30/09/2028

Extreem weer komt steeds vaker voor. Meerdere regio's in Europa worden getroffen door langduriger droogteperiodes, anderzijds zorgt de klimaatverandering ook voor meer momenten van intense neerslag op korte tijd. Deze gevolgen van klimaatverandering  hebben een grote economische impact op landbouwbedrijven en bij uitbreiding de hele sector. Er is nood aan oplossingen die waterbeheer, landgebruik, klimaatbescherming en natuurbehoud met elkaar verzoenen.

Agroforestry - de doelbewuste integratie van houtachtige vegetatie, gewassen en/of vee op hetzelfde stuk land - is één van de mogelijke oplossingen die elk van deze perspectieven combineert (zie figuur). Het project AFaktive (Agroforestry as Key to Improve Water Management & Adaptation to Extreme Weather Events) toont de voordelen aan van agroforestry en ontsluit het potentieel ervan.

Agroforestrysystemen en waterbeheer (c) Mihaela Spac/IfaS

Het project heeft tot doel: 

  1. De voordelen van agroforestry voor waterbeheer beter te begrijpen en te demonstreren op een praktische schaal in samenwerking met praktijkbedrijven / demobedrijven. 

  2. Tools te ontwikkelen voor ontwerp en implementatie van AF, rekening houdend met de impact op waterbeheer. 

  3. Het uittesten van deze tools en het repliceren van een geïntegreerde AF-planning gericht op integraal waterbeheer op regionale schaal. 

  4. Het bundelen en verspreiden van kennis, methodes en ervaringen met beste praktijken. 

Binnen dit project werkt Inagro samen met landbouwers bij de uitwerking van hun agroforestry plannen met focus op waterbeheer, zitten we samen met enkele West-Vlaamse gemeentes om de kansen van agroforestry in hun regio te bekijken en voeren we biodiversiteitsmonitoring uit op ons eigen agroforestry onderzoeksperceel.

Partners

Financiers

LIFE - Co-funded by the European Union

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.