Succesvolle opstart van groeiteams als laagdrempelige adviesraad voor landbouwbedrijven
Binnen het PDPO-project Empowering Farmers gingen bedrijven op zoek naar advies binnen hun eigen kennissenkring. Ze lieten zich op een innovatieve manier ondersteunen door middel van een groeiteam. Diverse taken gelijktijdig managen is niet altijd eenvoudig. Door je als korteketenondernemer te omringen met een ‘groeiteam’ kom je sneller tot actie. Bevindingen en praktische informatie uit het project werden gebundeld in een handige toolbox.
Korte keten zit in de lift, en dat biedt voor de korteketenondernemer veel perspectieven en kansen. Toch zorgt gebrek aan tijd, competenties en hulp er voor dat veel bedrijven er niet toe komen om werkpunten in hun bedrijfsvoering aan te pakken. “Samen met Inagro begeleidden we binnen het PDPO-project ‘Empowering Farmers’ 40 hoeve- en streekproducenten om hun klantenbeleving te verbeteren”, vertelt Lies Kestelyn van Hogeschool VIVES. “De deelnemende bedrijven werden uitgedaagd om zelf aan het stuur te staan van hun realisaties. Hiervoor riepen ze waar nodig hulp in. Deze aanpak staat bekend als empowerment en deed de producenten groeien als ondernemer. Dit biedt op lange termijn meer garanties voor een sterke korteketenverkoop.”
Groeiteam als laagdrempelige adviesraad voor landbouwbedrijven
Een aantal bedrijven startten met een innovatief traject. Ze onderzochten of ze op eenvoudige en laagdrempelige manier advies konden inwinnen van kennissen uit hun netwerk, bijvoorbeeld rond het promoten van hun producten, het uitbreiden van het assortiment of het organiseren van belevingsvolle activiteiten. Deze aanpak is gebaseerd op de adviesraden zoals die bij KMO’s al zijn ingeburgerd. “Durf jezelf te omringen met mensen van buitenaf. Een adviesraad vormt vaak een eyeopener voor bedrijfsleiders. De externe, onafhankelijke blik van adviseurs helpt ondernemers om snel vooruitgang te boeken in hun bedrijfsvoering”, verduidelijkt Lynn Rambour, oprichter van Boardplus en expert rond het organiseren van adviesraden bij ondernemers. Binnen het project Empowering Farmers spreken we in plaats van een adviesraad over een ‘groeiteam’.
“Tijdens het project gingen vier bedrijven aan de slag om een groeiteam op te starten. Ze selecteerden binnen hun netwerk mogelijke kandidaten op basis van hun expertise, passend bij de gekozen doelstelling”, licht Tijl Labeeuw, adviseur korte keten bij Inagro toe. “Groeiteams komen bij voorkeur drie keer per jaar samen en kunnen zowel strategische als operationele doelstellingen nastreven. Het succes van het groeiteam hangt sterk af van hoe duidelijk de doelen geformuleerd worden. In de praktijk blijkt dan vaak dat heel concrete werkpunten, die op relatief korte termijn gerealiseerd kunnen worden, het meeste kans op slagen bieden.”
Bedrijfsleiders zijn van mening dat een groeiteam de bedrijfsactiviteiten kan bevorderen en hen een waardevol klankbord kan verschaffen om ideeën mee af te toetsen. Duidelijke afspraken maken met de externe leden en effectief aan de slag gaan met hun input zijn pijlers voor succes. Landbouwer Dirk Forret van Hoevebakkerij Forret benadrukt dit als volgt:
"Het groeiteam is voor ons als onderneming van groot belang. Als onze externe teamleden hun enthousiasme behouden, gaan we hier absoluut mee door."
Ook korteketenproducent Wim Mahieu van Hoeve Mahieu is positief.
“Omdat we onze externe leden goed kennen kunnen we op een informele manier nadenken over onze uitdagingen. Tijdens deze sessies komen vaak creatieve ideeën voor belevingsvolle activiteiten op de hoeve naar voren die we zelf niet direct zouden bedenken.”
Ga zelf aan de slag met het draaiboek en de korteketentoolbox
De bevindingen uit het proeftraject werden gebundeld in een draaiboek dat bedrijfsleiders op weg helpt bij de oprichting van hun eigen groeiteam. Alle informatie is terug te vinden in de korteketentoolbox via volgende website: www.inagro.be/korteketentoolbox.
De toolbox biedt ook praktische en toegankelijke informatie voor korteketenproducenten die op zoek zijn naar inzichten over klantenbeleving en optimalisatiemogelijkheden voor hun bedrijfsprocessen.
Het PDPO-project Empowering Farmers kwam tot stand met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
www.vlaanderen.be/pdpo met steun van ELFPO.