Landbouweducatie versterkt de verbinding tussen boer en burger
In een tijd waarin de kloof tussen stad en platteland steeds groter lijkt te worden, is het belangrijker dan ooit om de verbinding tussen boeren en burgers te versterken. Inagro vzw en Landbouweducatie Boerenbond vzw zorgen, met de steun van het agentschap Landbouw en Zeevisserij, dat meer kinderen in Vlaanderen een kwalitatief bezoek aan een landbouwbedrijf brengen. Met een vorming over diversiteit voor bezoekboerderijen sloten ze het project af.
De kloof tussen stad en platteland groeit, en het is cruciaal om die te overbruggen. Door de kloof te verkleinen, begrijpt de consument beter waar voedsel vandaan komt, eet hij gezonder en meer seizoensgebonden en kiest hij vaker voor producten uit de lokale economie. Meer nog, een sterkere cohesie tussen stad en platteland zorgt op langere termijn ook voor duurzamere keuzes en een sterkere uitwisseling van innovatie en technologie.
Landbouwers betrekken de burgers bij de transitie
Boeren staan momenteel voor grote uitdagingen, van klimaatverandering tot de verduurzaming van landbouwpraktijken. Naast de juiste kennis opdoen om die transities door te voeren, is het ook essentieel dat landbouwers in gesprek gaan met de consumenten. “Daarbij mogen ze jongeren, de consument van morgen, niet vergeten. Onze ervaring leert dat dialoog leidt tot vertrouwen in onze voedselproductie en waardering voor de producent”, stelt Nele Dejonckheere van Inagro.
Onze ervaring leert dat dialoog leidt tot vertrouwen in onze voedselproductie en waardering voor de producent."
Net daarom investeren Inagro en Landbouweducatie Boerenbond vzw al langer in de band tussen boer en burger. Denk aan educatieve programma’s als School@Platteland, Met de klas de boer op en Plattelandsklassen voor scholen, of openboerderijdagen, evenementen en boerderijbezoeken voor gezinnen en families. “Dat aanbod brengt consumenten niet alleen dichter bij de bron van hun voedsel. Boer en burger gaan er ook in gesprek over de waarde en impact van hun werk en de toekomst van de landbouw voor Vlaanderen”, klinkt het.
Vaardigheden van landbouwers versterkt
In het kader van de voedselstrategie Go4Food breidden Inagro en Landbouweducatie Boerenbond vzw dat aanbod verder uit. Concreet hebben ze de klasbezoeken versterkt met een STEM-aanbod, het landbouwbelevingsaanbod dichter bij de steden ontwikkeld en landbouwers met een educatief aanbod ondersteund via vormingen en uitwisseling. “Zo versterken we de dialoog tussen landbouwers en de bredere samenleving en zetten we concreet in op één van de strategische pijlers van de Vlaamse voedselstrategie, namelijk voedsel verbindt boer tot burger”, vult Peter De Donder van Landbouweducatie Boerenbond vzw aan.
Op donderdag 21 november sloten de partners het project af met een interactieve vorming over diversiteit voor bezoekboerderijen bij Speelboerderij Ravot in Glabbeek. Al doende ontdekten de deelnemers hoe ze kunnen omgaan met culturele en andere verschillen. Ze leerden juiste insteken te vinden bij de ontvangst van klasgroepen met grote(re) diversiteit.
Land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten voor bezoekers jong en oud, verdienen dan ook alle steun."
Samen werken aan de toekomst
“Door de verbinding tussen boer en burger te versterken, willen we niet alleen het vertrouwen in de landbouw vergroten, maar ook gezamenlijk werken aan een toekomstbestendige landbouwsector in Vlaanderen. Land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren openzetten voor bezoekers jong en oud, verdienen dan ook alle steun”, besluit Peter De Donder.