Inagro lanceert Living Labs in akkerbouw
Inagro zet een belangrijke stap naar een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem met het project SIMONE. Dit Europese project focust op intensieve samenwerking met landbouwers om via Living Labs oplossingen te ontwikkelen die duurzaam zijn én de prestaties van hun landbouwbedrijf verbeteren. Wat SIMONE onderscheidt, is dat de landbouwer actief betrokken is in elke fase van het onderzoek - van rassenkeuze en proefopzet tot de evaluatie van de resultaten.
Inagro werkt samen met tien andere regionale onderzoeks- en landbouworganisaties in Noordwest-Europa om de landbouw toekomstbestendig te maken. SIMONE maakt gebruik van Living Labs, waar landbouwers, onderzoekers en andere stakeholders samenwerken om innovatieve oplossingen te testen. Door landbouwers actief te betrekken bij het ontwerp en de uitvoering van de proeven, zorgt Inagro ervoor dat de oplossingen nauw aansluiten op de specifieke behoeften van akkerbouwbedrijven. De deelnemende bedrijven werken intensief samen met Inagro en delen hun opgedane kennis met andere stakeholders, zoals adviseurs, onderzoekers en overheidsinstanties. Ook toekomstige landbouwers worden betrokken: studenten kunnen deelnemen aan de Living Labs en resultaten van praktijkproeven worden geïntegreerd in het lesmateriaal van hogescholen.
Co-creatie en inspraak
Inagro heeft ervaring met Living Labs: in 2020 kreeg het Agrotopia Living Lab officiële erkenning van het Europese Netwerk van Living Labs en functioneert sindsdien als experimenteerruimte voor innovaties in de glastuinbouw. Agrotopia beoogt kennisuitwisseling en innovatie door samen met diverse belanghebbenden nieuwe ideeën te ontwikkelen en te testen in een reële context. Daarnaast focust Inagro’s Living Lab Circulair op kennisuitwisseling en innovatie in de circulaire economie.
Inagro bouwt voort op deze ervaring met het SIMONE-project, dat vier co-creatietrajecten ontwikkelt in de akkerbouw. De deelnemende landbouwbedrijven voeren de proeven uit en delen hun ervaringen met andere actoren zoals adviseurs en overheden. Het doel is om tools te ontwikkelen die de economische, technische en agronomische prestaties van akkerbouwbedrijven versterken, en tegelijk bijdragen aan de modernisering van hun teeltsystemen.
Praktijkgerichte innovatie in drie kerngebieden
Het terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen is een essentiële stap in de richting van een duurzamer landbouwsysteem en een gezondere omgeving. SIMONE speelt hierin een cruciale rol door innovatieve methoden te verkennen die het bodemleven, de waterkwaliteit en de landbouwdiversiteit bevorderen. Het project wil tegemoet komen aan uitdagingen in onkruidbeheersing, bemesting en teeltrotatie. Co-creatie staat centraal in elke praktijkproef.
1. Onkruidbeheersing
Inagro ontwikkelt samen met één van de deelnemende landbouwbedrijven innovatieve methoden om probleemonkruiden zoals duist te beheersen. Door te experimenteren met technieken zoals vals zaaibed, zaaidatum, zaaidichtheid en bodembewerking, en deze te verfijnen met precisielandbouwtechnologie, zorgen ze ervoor dat de oplossingen praktisch en effectief zijn.
2. Bemesting
Het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid is het doel van dit traject. Inagro onderzoekt samen met landbouwers het gebruik van organische mestbronnen, renure-middelen, humuszuren en biostimulanten. Dankzij ‘On Farm Experimentation’ bepalen landbouwers zelf de beste strategieën voor hun specifieke bodem en gewassen, wat leidt tot op maat gemaakte oplossingen.
3. Functionele biodiversiteit
Landbouwers en onderzoekers werken samen aan het verhogen van de biodiversiteit op het veld. Door te experimenteren met mengteelten, zoals combinaties van granen en vlinderbloemigen, en vruchtwisseling, streven ze naar gewasweerbaarheid tegen plagen en klimaatverandering. Innovatieve technieken, zoals inzaai in het spuitspoor, dragen bij aan een geïntegreerde aanpak die biodiversiteit bevordert en plagen beheerst.
Wat dit project zo uniek maakt, is de praktijkgerichte aanpak. Wij werken al geruime tijd samen met landbouwers, in SIMONE gaan we nog een stap verder: deze keer zit de landbouwer mee aan het roer.
Bram Vervisch, onderzoeker akkerbouw
Internationale kruisbestuiving
SIMONE vertegenwoordigt een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de akkerbouw in Noordwest-Europa. In samenwerking met 10 partners uit deze regio wil dit project innovatie, samenwerking en kennisdeling stimuleren.
SIMONE voorziet demonstraties en uitwisselingsbezoeken aan de Living Labs van de partnerinstellingen om landbouwers, adviseurs en beleidsmakers te informeren over de innovatieve oplossingen en het potentieel van on-farm experimenten.
Over SIMONE
SIMONE is een project gesubsidieerd door Interreg North-West Europe, in samenwerking met: