Inagro en Katholiek Onderwijs Vlaanderen brengen leerkrachten actuele landbouwkennis bij
Recent lanceerde de pedagogische begeleiding van het studiedomein land- en tuinbouw van Katholiek Onderwijs Vlaanderen de vraag om opleidingen over duurzame productie in land- en tuinbouw voor landbouwleerkrachten te ondersteunen. Vanuit de ambitie om praktijkgerichte kennis te delen met de brede land- en tuinbouwsector stapt Inagro mee in het verhaal. Voortaan krijgen opleidingen voor leerkrachten hun vaste plaats in de agenda van het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum.
Katholiek Onderwijs Vlaanderen rolt momenteel nieuwe leerplannen uit in de tweede graad van het secundair onderwijs. Daarin is er meer aandacht voor duurzame dierlijke en plantaardige productie, innovatieve technieken, agro-ecologisch denken en duurzame land- en tuinbouw in zijn geheel. Leerkrachten spelen een cruciale rol in de verspreiding van actuele kennis en informatie. Om daartoe te komen, riep de pedagogische begeleiding van het studiedomein land- en tuinbouw kennisinstellingen op om opleiding voor leerkrachten te ondersteunen.
Basis voor kennis wordt gelegd in middelbare school
“Met beide voeten in het veld zijn we ons sterk bewust van de snelheid waarmee kennis, technologie en techniek in de land- en tuinbouw evolueren. We begrijpen de nood aan actuele kennis in het onderwijs”, vertelt Nancy Vantomme, manager Klantenservice bij Inagro. Vanuit de ambitie om praktijkgerichte kennis te delen met de brede land- en tuinbouwsector gaat onderzoeks- en adviescentrum Inagro in op de oproep van het studiedomein land- en tuinbouw van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
“Innovatie en duurzaamheid zijn sleutelwoorden voor ons praktijkgericht onderzoek”, klinkt het. Experts van Inagro voorzien de sector dagelijks van juiste en actuele informatie en gespecialiseerde kennis op maat van het landbouwbedrijf. De basis voor die kennis en de interpretatie ervan is gelegd in de middelbare school. “Leerkrachten land- en tuinbouw spelen dan ook een cruciale rol in de verspreiding van adequate informatie”, stellen Ingrid De Brabandere en Wim Vanderschueren van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Aangezien de sector zeer sterk en snel evolueert, is up-to-date blijven en bijscholing genieten over nieuwe technieken en methodes noodzakelijk voor de verdere professionalisering van leerkrachten.”
Bijdragen aan kwalitatief land- en tuinbouwonderwijs
De komende jaren krijgen opleidingen voor leerkrachten een vaste plaats in de agenda van Inagro. “Minimum twee keer per jaar zullen we een webinar organiseren over een bepaald onderwerp en de bijhorende nieuwigheden.” In mei en juni konden leerkrachten al aansluiten bij sessies over bodemzorg, gewasbeschermingstechnieken, landbouw in de toekomst en biodiversiteit. In oktober staan sessies gepland over nieuwe eiwitstrategieën en tuinbouw in openlucht.
“Dankzij de webinars krijgen leerkrachten de benodige informatie om hun leerlingen te onderwijzen uit de eerste hand. Bovendien draagt Inagro bij aan kwalitatief land- en tuinbouwonderwijs waar leerlingen later de vruchten van plukken”, besluiten Ingrid De Brabandere en Wim Vanderschueren.