Evaluatie en ontwikkeling van klimaatbestendige bio-insecticiden voor duurzame landbouw
Om te voldoen aan de Europese ambitie om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, zet het grensoverschrijdende Interreg Frankrijk- Wallonië- Vlaanderen-project Trans-Pest in op de ontwikkeling en evaluatie van innovatieve, duurzame en klimaatbestendige bio-insecticiden.
Klimaatverandering en gewasbescherming vormen een steeds grotere uitdaging voor de landbouw. Het veranderende klimaat brengt langere droge perioden in het voorjaar of juist extreem natte periodes en dwingt de landbouwsector om flexibele strategieën te ontwikkelen. Tegelijkertijd verdwijnen steeds meer effectieve gewasbeschermingsmiddelen van de markt, terwijl nieuwe ziekten hun intrede doen door het veranderende klimaat. Hierdoor is er dringend behoefte aan duurzame alternatieven die effectief blijven onder variërende milieuomstandigheden
Klimaatverandering als uitdaging voor duurzame gewasbeschermingsmiddelen
Klimaatverandering kan de interacties tussen gewassen, plagen en natuurlijke vijanden veranderen. Hoe beïnvloeden hittegolven en droogte de effectiviteit van bestaande bio-insecticiden? Wil men het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen terugdringen, dan is de ontwikkeling van bio-insecticiden die veerkrachtig zijn tegen deze veranderende omstandigheden een must.
Gemeenschappelijke uitdagingen en oplossingen
De landbouw in de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen is gericht op de productie van gelijkaardige gewassen zoals aardappelen, granen, prei, bieten en aardbeien. De plagen waarmee de regio geconfronteerd wordt - waaronder bladluizen, trips en ritnaalden -, maar ook de mogelijke oplossingen hiervoor zijn in de verschillende regio’s vergelijkbaar.
De grensoverschrijdende regio kent dus veel gelijkaardige uitdagingen maar ook mogelijke oplossingen.
Beter inzicht op het effect van milieuvariaties
Milieuveranderingen leiden tot verschuivingen in de relaties tussen planten en insecten, wat op zijn beurt nieuwe uitdagingen creëert voor plaagbestrijding. In een eerste fase van het project proberen we een beter zicht te krijgen op de doeltreffendheid van de bestaande bio-insecticiden onder deze veranderende klimaatomstandigheden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in laboratorium- en semi-gecontroleerde omgevingen, met een multidisciplinaire aanpak.
Bio-insecticiden
In een tweede fase focussen we op de optimalisatie van het gebruik van bio-insecticidenoplossingen. Dit om klimaatgerelateerde uitdagingen in de regio's en bij de betrokken gewassen aan te pakken. De bio-insecticiden in het project zijn gebaseerd op het gebruik van:
-
Ziekteverwekkers zoals entomopathogene schimmels
-
Natuurlijke vijanden in de betrokken regio zoals gaasvliegen, mijten, nematoden, en parasitaire wespen
-
Essentiële plantenoliën
-
Bacteriële lipopeptiden
Grensoverschrijdende samenwerking
Trans-Pest brengt onderzoeksinstituten, landbouworganisaties en bedrijven samen uit Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Deze partners combineren hun expertise rond bio-insecticiden om oplossingen te ontwikkelen die toepasbaar zijn in de verschillende regio’s. Deze samenwerking versterkt de landbouwsector en legt een basis voor toekomstige innovaties in gewasbescherming.
Deze samenwerking versterkt de landbouwsector en legt een basis voor toekomstige innovaties in gewasbescherming
Thomas Van Loo, Onderzoeker Agromilieu
Over Trans-Pest
Het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen-project combineert laboratoriumonderzoek en veldproeven om de effecten van klimaatverandering op de doeltreffendheid van bio-insecticiden te begrijpen en te optimaliseren. Inagro zal praktijkproeven uitvoeren met gewassen zoals aardbeien, prei en aardappelen. De kennis die wordt opgebouwd, zal bijdragen aan de ontwikkeling van verbeterde toepassingen die de landbouw veerkrachtiger maken tegen klimaatuitdagingen.
De projectpartners zijn:
-
In Wallonië: UCLouvain, UMons, Université de Liège
-
In Vlaanderen: Inagro, UGent
-
In Frankrijk: Université de Picardie Jules Verne (UPJV), Institut Technique de la Betterave (ITV)
Met als geassocieerde partners:
-
In Wallonië: Armosa en Viridaxis S.A.
-
In Vlaanderen: Viaverda
Overkoepelend project Biocontrole 4.0
Trans-Pest maakt deel uit van de Biocontrole 4.0 projectportfolio, waarin zeven projecten zijn opgenomen met grensoverschrijdend onderzoek die streeft naar een duurzamere landbouw door: het ontwikkelen van nieuwe bio-fungiciden tegen schimmelpathogenen; bio-controleproducten toe te passen om het aantal insecten dat gewassen aantast te verminderen en het gebruik van digitale hulpmiddelen om deze producten te optimaliseren. De effectiviteit van de producten zal worden gedemonstreerd op het veld, alsook in serreproeven, en de resultaten zullen worden gedeeld tijdens opleidingsmomenten die gegeven worden aan een breed publiek.