62e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk
Dit weekend staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk naar goede gewoonte volledig in het teken van de roos. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er vrijdag de 62e ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 37 juryleden de 90 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag maken jong en oud onder de klinkende titel "Hier ontluiken ideeën voor je tuin" op een actieve manier kennis met de kleurenpracht in de tuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.
Jaarlijks organiseren Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de Internationale Rozenkeuring in de Rozentuin van Kasteelpark ‘t Hooghe in Kortrijk. Tijdens het laatste weekend van juni gaat een internationale jury van rozenkenners er op zoek naar de best presterende nieuwe roos. Zestien rozenkwekers uit acht landen waagden dit jaar hun kans.
Naast inzendingen uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken zijn er dit jaar ook bijzonderheden uit Zwitserland, Polen en zelfs Zuid-Afrika op te merken in de rozenproeftuin. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 90 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 23 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.
Fransman Jean-Pierre Lelievre voorzitter van de internationale jury
Jean-Pierre Lelievre treedt dit jaar aan als voorzitter van de jury van de Rozenkeuring. Hij startte zijn loopbaan als rozenselecteur, onder meer bij NIRP International en Meilland. Sinds 2005 is hij werkzaam bij de Stad Parijs. Daar bekleedt hij momenteel de functie van algemeen directeur van Service de l’Arbre et des Bois, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van bomen, stadsparken en -tuinen over de hele stad. Daarnaast organiseert hij de Internationale Rozenkeuring van Nieuwe Rozen in Le parc de Bagatelle in Parijs. Tot slot engageert hij zich in verschillende rozenconcours.
Eerder deze maand kreeg de Kortrijkse Rozentuin al internationale aandacht. De World Federation of Rose Societies (WFRS) kwam met een delegatie uit 40 landen – van de VS en Canada tot Japan en Nieuw-Zeeland – op bezoek tijdens de driejaarlijkse World Rose Convention. “In 2012 ontving de Kortrijkse Rozentuin de award ‘Garden Excellence’ van de WFRS, een erkenning voor rozentuinen die uitzonderlijk zijn dankzij hun geschiedenis, hun rozencollectie, hun educatieve of hun esthetische waarde. Het bezoek van de WFRS eerder deze maand is opnieuw een eervolle erkenning”, verduidelijkt Kathleen Storme van Inagro.
Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen werden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en kregen geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spraken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gingen naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.
Met de keuring willen Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.
Rozenfeest en publieksprijs
Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag 25 juni zullen jong en oud genieten van de kleurenpracht van de Rozentuin. Onder de klinkende titel "Hier ontluiken ideeën voor je tuin" laten ze zich inspireren voor hun natuurlijke en klimaatrobuuste tuin. Via diverse activiteiten en experts ontdekken ze de veelzijdigheid van natuurlijke materialen, de rijkdom van kruiden en de waarde van bijen. Creatievelingen leven zich uit in workshops met bloemen en andere kostbaarheden uit de natuur. Wie dat wil, kan (letterlijk) proeven van de smaakvolle eigenschappen van natuur en landbouw. Naar aanleiding van 40 jaar bloemsierkunst in het PTI Kortrijk kleden leerlingen en oud-leerlingen het recent gerestaureerde kasteel 't Hooghe bovendien prachtig aan met bloemen.
Van 25 juni tot 30 september mogen bezoekers van de Rozentuin ook de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’ bepalen. Wie zijn of haar top vijf rozen in een deel van de Engelse tuin kiest, maakt kans op een mooie prijs. Deelnemers kunnen het stemformulier downloaden via www.rozentuinkortrijk.be of www.kortrijk.be. Ingevulde formulieren kunnen ze deponeren in de bus in de Rozentuin of mailen naar planning.opendomein@kortrijk.be. In het najaar volgt de officiële uitslag met prijsoverhandiging.
Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van eind mei tot eind september.
Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de vernieuwde bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids. Daarvoor reserveren kan via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk.