60e internationale rozenkeuring in Kortrijk
In het laatste weekend van juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er vrijdag de 60e ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 33 juryleden de 93 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Hoogtepunt van de rozenkeuring was de doop van een grootbloemige roos tot Rosa ‘Frans Thomas’. Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag maakten jong en oud op een actieve manier kennis met de kleurenpracht in de tuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.
Jaarlijks organiseren Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de Internationale Rozenkeuring in de Rozentuin van Kasteelpark ‘t Hooghe in Kortrijk. Tijdens het laatste weekend van juni gaat een internationale jury van rozenkenners er op zoek naar de best presterende nieuwe roos. Veertien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland) waagden dit jaar hun kans. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 93 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 25 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.
Door de verspreiding van het coronavirus moest de keuring vorig jaar met een minimale bezetting van de jury plaatsvinden. “We zijn blij dat we dit jaar naast de permanente jury opnieuw de internationale jury mogen ontvangen", vertelde Kathleen Storme van Inagro. “Zo is onze keuring weer hét hoogtepunt van ons rozenjaar.” Tijdens de keuring – die volledig in openlucht plaatsvindt – werden de geldende coronamaatregelen overigens nageleefd.
Nederlandse Marga Verwer voorzitster van de internationale jury
Dit jaar verwelkomden de initiatiefnemers de Nederlandse Marga Verwer als voorzitster van de jury. Zij engageert zich in verschillende rozenverenigingen. Zo is ze in de Nederlandse rozenvereniging verantwoordelijk voor de public relations. Daarnaast maakt ze deel uit van de World Federation of Rose Societies (WFRS), waar ze verantwoordelijk is voor de goede gang van zaken in de rozenconcours wereldwijd. Ze bevordert de eenvormigheid in de beoordeling van de planten.
Verwer neemt al jaren deel aan de meeste rozenconcours in Europa en verzamelt de uitslagen om ze met begeleidende foto’s te bezorgen aan de webmaster van de WFRS. Ze neemt ook deel aan de vergaderingen van de “Breeders’ club”, een gezelschap van professionele en amateurrozen-veredelaars, waarvan de meesten deelnemen aan internationale concours. Dat ze vloeiend Frans, Duits en Engels spreekt, komt daarbij goed van pas.
Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen werden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en kregen geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spraken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gingen naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.
Met de keuring willen Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.
Grootbloemige roos van Viva International gedoopt tot roos ‘Frans Thomas’
Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om – voor het eerst sinds 2004 – een nieuwe roos te dopen in de Internationale Rozentuin in Kortrijk. Een grootbloemige roos van veredelaar Viva International uit Herselt kreeg er de naam ‘Frans Thomas’. “De trosroos heeft een veelvoud aan heerlijk geurende bloemen. De rozerode knoppen openen zich tot een gevulde dieproze roos met oranjegeel hart”, klinkt het bij Viva International. “De heerlijk zoete rozengeur is kruidig met een ondertoon van kruidnagel. Opvallend bij de jongere planten zijn de mooie bruinrode bloemstengels in het voorjaar. De plant heeft bovendien een hoge resistentie tegen ziektes en plagen.”
Frans Thomas, waarnaar de roos verwijst, kreeg die eer voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de roos. In 1990 sloot hij zich als bestuurslid aan bij de Koninklijke Nationale Maatschappij 'De vrienden van de roos'. In 2003 werd hij er unaniem verkozen tot voorzitter. Frans Thomas is ook nauw betrokken bij de WFRS en woont over de hele wereld congressen bij. Daarnaast is hij jurylid bij verschillende Europese rozenconcours. Hij werkt ook al jaren actief mee aan de Kortrijkse rozentuin via de werkgroep die de kwaliteit en promotie van de rozentuin in stand houdt. “Frans is bijzonder bekwaam in plantkunde, met een passie voor rozen en bromelia’s”, klinkt het bij 'De vrienden van de roos'.
Meter van de roos ‘Frans Thomas’ is Marga Verwer, waarmee Frans Thomas al jaren reist. Jaak Vangampelaere, goede vriend van Frans Thomas en oud-medewerker van ILVO, neemt het peterschap op zich.
Tuinman gaat met pensioen
Ook zetten de initiatiefnemers Gerdi Vandevelde dit weekend in de bloemetjes. Nadat hij zich twaalf jaar met veel toewijding toelegde op het onderhoud van de rozentuin, gaat hij eind oktober met pensioen. “Gerdi nam onder andere aanplanten, hagen scheren, gras maaien, paden onderhouden, rozen snoeien, uitgebloeide bloemen knippen, klimrozen aanbinden en informatie verschaffen aan bezoekers op zich. Hij zorgde ervoor dat de Rozentuin er iedere dag opnieuw piekfijn bijlag”, vertelt Kathleen Storme van Inagro. Gerdi pinkte een traantje weg, want de tuin ligt hem nauw aan het hart: “Eind oktober ga ik met pensioen, en dat is met gemengde gevoelens. Ik heb mijn werk altijd graag gedaan. De kers op de taart is toch wel de 'Award of Garden Excellence' die de Rozentuin in 2012 kreeg. De band met rozen blijft nog even behouden, want ik werd al gevraagd om te zetelen in de jury van verschillende rozenkeuringen.” Gerdi geeft de fakkel door aan Andy Naeyaert.
Rozenfeest en publieksprijs
Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag 27 juni ontdekten jong en oud de kleurenpracht van de Rozentuin. Via verschillende coronaveilige kijk- en knutselactiviteiten maakten ze kennis met alle aspecten van de roos. Ze leerden kleuren te combineren via een kleuranalyse, ontdekten wat kleuren betekenen in de wereld en gingen op stap met gepassioneerde gidsen. Creatievelingen leefden zich uit in de workshops broches maken in stof, bloemen knutselen in papier, pottenbakken en bloemschikken.
Van 30 juni tot 30 september mogen bezoekers van de Rozentuin ook de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’ bepalen. Wie zijn of haar top vijf rozen in een deel van de Engelse tuin kiest, maakt kans op een mooie prijs. Deelnemers kunnen het stemformulier downloaden via www.rozentuinkortrijk.be of www.kortrijk.be. Ingevulde formulieren kunnen ze deponeren in de bus in de Rozentuin of mailen naar planning.opendomein@kortrijk.be. In het najaar volgt de officiële uitslag met prijsoverhandiging.
Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind september.
Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de vernieuwde bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk). Het is daarbij wel noodzakelijk om de maatregelen van de federale overheid naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus te respecteren.