Zowel aandacht voor mentale als financiële weerbaarheid tijdens de achtste editie van de Trefdag VarkensAcademie
Al negen jaar ondersteunen Inagro en de Provincie West-Vlaanderen onze varkenssector. Dit doen ze aan de hand van projectwerking, studieclubjes, workshops en individuele begeleiding op vraag. Hiervan is de jaarlijkse trefdag het hoogtepunt. Ook dit jaar mochten we opnieuw meer dan 200 varkenshouders verwelkomen.
Het eerste deel van de trefdag
In de voormiddag gingen twee plenaire sessies door. De eerste, rond financieel inzicht, werd ons gebracht door Jan Degryse (Vandelanotte). Niet enkel gaf hij een nuchtere kijk op de zaak, hij had ook een duidelijke boodschap over de varkenshouders: “Wees op de hoogte van je zaken en durf tijdig te communiceren met je bank en je leveranciers.”. In het tweede deel verduidelijkte Annelien Jonckheere (Indigo) wat weerbaarheid nu juist is. Ze probeerde de aanwezige varkenshouders handvaten aan te reiken hoe om te gaan met de moeilijke tijden waarin we ons nu bevinden.
Naar goede gewoonte, konden de deelnemers tijdens de middagpauze genieten van een heerlijk varkensbuffet. Net als de vorige jaren was er uitgebreid tijd voorzien om bij te praten met collega varkenshouders. In de namiddag konden de varkenshouders traditiegetrouw kiezen uit verschillende keuzesessies.
Een namiddag vol interessante keuzesessies
De sessies ‘Transportwaardigheid’ en ‘Rechten en plichten bij controle’ brachten voer voor discussie. Respectievelijk Bert Driessens (RCC-Belgium) en Dirk Vermander (Boerenbond) probeerden hun kennis en ervaringen over te brengen naar de aanwezigen. Duidelijk twee thema’s die heel actueel zijn en waar velen dagdagelijks mee in contact komen.
236 PV’s met boete in 2020-2021 (verspreid over alle diersoorten) waarvan >70% informatie formulieren in verband staan met het transport van dieren.
Bert Driessens (RCC-Belgium)

Een ander thema dat in dezelfde lijn ligt en veel vragen opriep bij de varkenshouders was ‘Arbeid’. Hier kwam natuurlijk de flexi-job en de jobstudent als de zelfstandig helper aan bod, zowel in de presentatie van Carl De Braeckeleer (United Experts Group) als in de vele vragen uit het publiek. Jammer genoeg kon niet altijd eenduidige info meegedeeld worden, omdat er nog steeds geen duidelijkheid is naar wetgeving. Het gegeven van flexi-job is nog niet officieel en kan nog veranderen of er zelfs misschien niet komen. Wanneer er meer zekerheid is, communiceren we dit tijdig via onze wekelijkse nieuwsbrief.
Andere keuzesessies gingen dan meer over de technische aspecten uit de sector. Caroline Bonckaert (DGZ) en Nathalie Nollet (Inagro) gaven heel wat tips en tricks mee rond speenmanagement. Dit bevatte voor sommigen nieuwe en interessante zaken, voor anderen was dit dan weer reeds gekende kennis, maar wel een mooie heropfrissing. In deze sessie werd duidelijk dat een succes in de biggenafdeling start met een goed management in de kraamstal.
Wouter Deley (Hypor) legde, vanuit zijn jaren ervaring in het opstarten van zeugenbedrijven, uit wat de principes zijn voor een goede quarantaine en hoe je dat best toepast op je bedrijf om zowel aangekochte als zelf gefokte gelten succesvol te introduceren in je zeugenstapel.
Tenslotte viel er het één en ander bij te leren rond voederformulatie. Jeroen Degroote (UGent) verduidelijkte hoe een voederformulatie tot stand komt. Hij verduidelijkte hoe je als varkenshouder zelf je formules kan bekijken en hoe je eventueel zelf aan de slag kan gaan. Zowel via open formulatie als zelf mengen van eigen geteelde grondstoffen.
Ondanks de moeilijke tijden in de varkenssector probeert Inagro in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen binnen de werking van de VarkensAcademie de varkenshouders nog steeds met raad en daad bij te staan. De presentaties van de trefdag zijn nog steeds online terug te vinden via onze website.
Verder vragen rond dienstverlening en werking VarkensAcademie?
In samenwerking met/ met de steun van:
