Zomerteelt rassen bladselder voor de verse markt: droogte zorgde voor latere oogst
Algemeen gaf Tango (Bejo) de beste resultaten bij de groene rassen en Daybreak (Bejo) de beste onder de gele rassen: beide rassen combineerden een hoog stukgewicht met weinig werk voor het marktklaar maken.
Hete zomer duwde oogsttijdstip achteruit
Ondanks de vroege planting (als zomerteelt) werd wegens de trage groei in juli en augustus (ondanks ruim 150 mm beregening) toch pas geoogst als een herfstteelt. De teeltduur was dan ook meer dan 100 dagen, waar deze normaal 70 tot 90 dagen bedraagt. Begin september was er nog geen sprake van marktbare planten. De selder groeide tegen begin oktober uit tot een mooie, zware selder. Zelfs oogst op 16 tegenover 6 oktober gaf nog een meeropbrengst. Gewasafrijping werd pas een probleem na half oktober en dan vooral op de meer beregende stroken.
Droogteschade
Naar droogtegevoeligheid is het openvallen van de stelen een eerste indicatie met rasverschillen. De forse groei vanaf september zorgde dan voor groeischeuren (barsten in de lengterichting) wat ook rasafhankelijk bleek.
De zeer hoge temperaturen in juli veroorzaakten ook wat bladverbranding bij Paolo, NOV 8548 en Tango. Deze schade groeide wel volledig uit.
Septoria trad pas laat op
Onder de gegeven warme en zeer droge omstandigheden was er een zeer lage druk van Septoria. Er werd dan ook pas na het optimaal oogsttijdstip enige aantasting waargenomen. De geringe en late aantasting was in dezelfde trend als de rassenproef in 2021.
Girisha was het minst gevoelig en de gele rassen waren het meest gevoelig. In de proef 2022 werden uiteindelijk ook maar 4 fungicidebehandelingen toegepast.