Word jij de nieuwe rechterhand van Michiel?
Van proefopzet en compostbereiding over teeltopstart en teeltsturing tot oogst en reiniging, Michiel beheerst het teeltproces van eetbare paddenstoelen van A tot Z. Die kennis zet hij sinds 2018 dagelijks in om de teelt van onder andere witte champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen in onze infrastructuur optimaal te laten verlopen. Nu zoekt hij een rechterhand om samen dit boeiende proces in goede banen te leiden.
“De teelt van paddenstoelen is bijzonder. Ze wijkt af van de traditionele tuinbouw. Michiel Mooren versterkt sinds 2018 het operationele team in eetbare paddenstoelen. Vandaag werkt hij er als teeltverantwoordelijke in een team van vijf medewerkers. “Bij Inagro voeren we proeven uit in alle fases van het teeltproces. Dat maakt mijn werk en dat van onze toekomstige collega bijzonder veelzijdig.”
“De teelt van paddenstoelen is bijzonder. Hoe een champignon groeit uit een schimmel, is echt een magisch proces."
Interesse in het teeltproces is een must
Taken op vaste tijdstippen, zoals bijvoeden en enten, combineert Michiel met losse opdrachten. Zo zien alle werkdagen er anders uit. Eén van de meest uitdagende taken is proeven opzetten. “Vanuit een probleemstelling denk ik samen met de onderzoeker na over de praktische uitwerking van een proef. Daarna spreken we de creativiteit van alle collega’s aan om de proef haalbaar uit te voeren”, verduidelijkt Michiel. “We voeren dus niet zomaar onze dagtaken uit. Interesse in wat er gebeurt in het teeltproces is in deze job wel een must.”
“Bij Inagro voeren we proeven uit in alle fases van het teeltproces. Dat maakt mijn werk en dat van onze toekomstige collega bijzonder veelzijdig.”
Michiel en zijn collega’s steken de handen uit de mouwen. Daarnaast spreken ze hun interesse in techniek aan, want machines als de Bobcat en heftruck helpen hen bij hun werk. “Toen ik bij Inagro startte, had ik niet de juiste attesten in handen. Gelukkig kon ik op ondersteuning rekenen en de nodige opleidingen volgen. Inagro biedt veel ruimte voor bijscholingen op de werkvloer en in de sector.” Wat Michiel ook leerde bij Inagro, is poetsen. “Het teeltproces van eetbare paddenstoelen vereist een strak hygiëneprotocol. Nauwkeurig en proper werken horen er nu eenmaal bij. Op dat vlak ben ik wel perfectionistisch!”
Grote collegialiteit en goede werksfeer
Tijdens het werk mag een streepje muziek niet ontbreken. “Om de beurt kiezen we de muziek die speelt in onze infrastructuur. Zo leer je elkaars smaak kennen. Eigenlijk is de sfeer altijd goed, ook als we het weekendwerk moeten verdelen. Dat bespreken we samen, zodat iedereen werk en privé goed kan combineren.” Ook de onderzoekers tonen veel betrokkenheid. “In drukke periodes springen ze zelfs bij waar nodig.” Als kers op de taart gaat het team jaarlijks op teambuilding.