Wij Willen Waterlinzen schiet uit de startblokken
'Wij Willen Waterlinzen' is een gloednieuw LEADER-project dat zich de komende twee jaar richt op de versnelde introductie van waterlinzen in Vlaanderen als duurzaam eiwitgewas. Dankzij de samenwerking met diverse partners willen we een positieve impact maken op de landbouwsector en een duurzame toekomst bevorderen.
Smakelijk alternatief
Waterlinzen zijn de snelst groeiende bloeiende planten ter wereld, die drie tot zeven keer meer eiwit per hectare produceren dan sojabonen in Brazilië. Dit gewas heeft een minimale milieu-impact en kan bijdragen aan de voedselzekerheid zonder extra ontbossing.
Ideaal dus om als product te introduceren in zowel de culinaire sector, voedingsindustrie, en consumenten te voorzien van smakelijke en gezonde alternatieven. En dat is exact wat we met dit project willen doen.
De EU-regelgeving biedt daar sinds kort trouwens een ideaal kader toe, want waterlinzen werden na jarenlang onderzoek goedgekeurd voor productie en consumptie door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Geen vanzelfsprekendheid, want producten die voor 1997 niet op grote schaal werden geconsumeerd, worden beschouwd als novel food, en moeten aan zeer strenge regelgeving voldoen. De Wageningen University & Research deed echter jarenlang onderzoek naar de duurzaamheid, veiligheid en gezondheidsaspecten van de plant, en nu is er eindelijk de erkenning. Het betekent alvast een vliegende start voor Wij Willen Waterlinzen. Dat is trouwens ook de pers niet ontgaan. Zij zoomden deze week in op de nieuwe wetgeving en gingen daarvoor o.a. langs bij onze partner Dieter Vantyghem.
Ontdek hier de artikels en reportages die deze week in de media verschenen:
Creatieve gerechten
Die vliegende start komt er in de vorm van een kweeksysteem van 500 m² bij handelskwekerij Dieter Vantyghem. Vanaf april kunnen we op die manier wekelijks 400 kg verse waterlinzen produceren. Daarbij voeren we de nodige analyses uit, om een optimale productie te garanderen. Na het kweken wordt de financiële levensvatbaarheid van cruciaal belang: de waterlinzen introduceren op de markt.
Er zal hard gewerkt worden om die afzetmarkt te inspireren en te betrekken. Hotelscholen zullen workshops en brainstormsessies organiseren om creatieve gerechten en producten te ontwikkelen. Innovatieve producten zoals vegetarisch broodbeleg of charcuterie op basis van waterlinzen vormen daarbij een kers op de taart.
Waterlinzen op onze borden
Deze gezamenlijke inspanningen zullen ervoor zorgen dat waterlinzen niet alleen gekweekt worden, maar ook op onze borden terechtkomen: een vernieuwing vol opportuniteiten voor de landbouwsector in Vlaanderen.
Meer info
Financiers

Partners
