Watermakelaar makelde voor een grotere waterbeschikbaarheid voor de land- en tuinbouw
Sinds eind 2019 is de West-Vlaamse watermakelaar actief aan het werk voor het vergroten van de waterbeschikbaarheid voor de West-Vlaamse land- en tuinbouwers. Op deze manier proberen we de landbouw te wapenen tegen de negatieve gevolgen van langdurige droge periodes. De afgelopen jaren werden we immers frequent geconfronteerd met hardnekkige droge periodes: een tekort aan neerslag en een tekort aan beschikbaar water. De watermakelaar wil de landbouwers dan ook ondersteunen, begeleiden en adviseren in het creëren van meer watervoorraad.
Strijd op twee fronten
Om minder geconfronteerd te worden met de negatieve gevolgen van droogte, biedt de watermakelaar in eerste instantie ondersteuning op bedrijfsniveau. Zo is het belangrijk om op het bedrijf zo goed mogelijk te voorzien in de eigen waterbehoefte. Dit kan door:
- Het investeren in eigen wateropslag, bv. open waterput, regenwateropslag;
- Door extra water op te sparen in de ondergrond, bv. gecontroleerd peilverhogen, waterretentie in de bodem stimuleren of;
- Het zuiniger omgaan met water, bv. zuinigere irrigatietechnieken.
Voor het verwezenlijken van een extra watervoorraad kan bijvoorbeeld beroep gedaan worden op het Provinciaal Waterputtenreglement.
Aan de andere kant richt de watermakelaar zich ook op het ter beschikking stellen van alternatieve waterbronnen. Belangrijk hierbij is de samenwerking: tussen landbouwers onderling, alsook met andere sectoren. Mogelijke alternatieve waterbronnen zijn onder andere:
- Gezuiverd afvalwater: van bedrijven, van huishoudelijke afvalwaterzuiveringsstations;
- Hemelwater van grote verharde oppervlaktes: van bedrijven, bedrijventerreinen, afgekoppelde RWA-strengen;
- Bemalingswater: Permanente bemalingen onder wegentunnels, ontginningssites,... .
Hier vormt de watermakelaar de brug tussen aanbieders en afnemers van het water.

Alternatieve waterprojecten die werden gemakeld
Water is en blijft een actueel thema. De afgelopen tijd verschenen dan ook meerdere projectoproepen waarbinnen verschillende projectideeën werden uitgewerkt en ingediend.
Proeftuinen Droogte is één van deze projectoproepen. Dit is een oproep van de VMM waarbij financiële ondersteuning geboden wordt voor projecten waarin samengewerkt wordt door verschillende bedrijven rond duurzaam en efficiënt watergebruik. Inagro zorgde mee voor de uitwerking van twee projectvoorstellen. Deze werden uiteindelijk ook goedgekeurd en zullen nu verder begeleid worden tot uitvoering.
Project - Proeftuinen Droogte
EURILa – Efficiënte Uitwisseling van Regenwater tussen Industrie en landbouw
Met dit project wordt het regenwater van twee industriële partners afgeleid naar een nieuwe hemelwateropslag op een nabijgelegen landbouwbedrijf. Dit regenwater wordt op heden door de industriële partners niet gebruikt. Door dit af te leiden naar het nabijgelegen landbouwbedrijf kan het regenwater toch nuttig worden aangewend voor landbouwkundige toepassingen. Dit regenwater zal gebruikt worden op het landbouwbedrijf zelf en wordt ook verdeeld met enkele naburige collega-landbouwers.
Groevewater voor landbouw en industrie
Dit project situeert zich nabij de klei-ontginningssite en steenbakkerij van Wienerberger te Kortemark. In de kleigroeve wordt groevewater (grondwater en invallend hemelwater) opgepompt. Wienerberger hergebruikt een deel van dit water, maar de grootste hoeveelheid water stroomt via het waterlopenstelsel weg richting zee. Met dit project wordt het overtollige deel van het bemaalde water opgespaard in een nieuwe wateropslag. Een deel hiervan zal gebruikt worden door groenteverwerkend bedrijf Verduyn, het andere deel zal ter beschikking zijn van enkele omliggende landbouwers.
Daarnaast is er ook betrokkenheid en participatie binnen het project Suikerpark (Veurne). Hier worden de verschillende waterstromen rond de nieuwe ontwikkelingen op de voormalige suikersite optimaal aangewend voor natuur, huishoudelijk gebruik, industrie en landbouw.
Project - Hergebruik Restwater
Eind 2021 lanceerde het departement Landbouw- en visserij een oproep Hergebruik Restwater. Hierbinnen stelde men financiële middelen beschikbaar in het kader van het plan Vlaamse Veerkracht. Voor deze oproep werden nog geen projectvoorstellen goedgekeurd, maar er werden wel drie samenwerkingsprojecten uitgewerkt en ingediend, waar Inagro ook sterk bij betrokken is.
BETONWATER VOOR LANDBOUW EN INDUSTRIE
Met dit projectvoorstel willen we het hemelwater van de bedrijventerreinen in de omgeving Torhout-Zedelgem (Torhout-Noord, De Schatting, site Meubar, site Lammens) opsparen en efficiënt verdelen naar en ter beschikking stellen aan de landbouwers in de omgeving.
GEZUIVERD HUISHOUDELIJK IRRIGATIEWATER LEDEGEM
Het idee is om het gezuiverd huishoudelijk afvalwater van RWZI Ledegem efficiënt ter beschikking te stellen aan de landbouwers in de omgeving. Hierbij houden we ook rekening met huidige en toekomstige wetgeving voor het gebruik van het gezuiverd huishoudelijk afvalwater.
STOCKAGE EN OPTIMAAL HERGEBRUIK VAN GEZUIVERD AFVALWATER van een groenteverwerkend bedrijf
Binnen dit project willen we het gezuiverd afvalwater van groenteverwerkend bedrijf Agrafresh opsparen. Agrafresh zal een deel van het water verder opzuiveren voor intern hergebruik. Het andere deel van het water wordt ter beschikking gesteld aan enkele landbouwers in de omgeving.
Project: Hergebruik effluent
Recent werd ook een derde interessante projectoproep gelanceerd: Hergebruik effluent. Deze oproep focust specifiek op het alternatief gebruik van gezuiverd huishoudelijk afvalwater (Aquafin-zuiveringsstations). Hierbij werden ook drie projectvoorstellen opgemaakt rond vier RWZI’s in West-Vlaanderen. Deze worden momenteel verder uitgewerkt.