Wat is het ideale groeitraject voor mijn jongvee?
Kosten van jongveeopfok beperken?
Hoogproductieve melkkoeien melken start met een goede opfok. Goed biestmanagement is een eerste belangrijke stap, maar gedurende het ganse groeitraject blijft het belangrijk om de kritische mijlpalen te bereiken. Alleen zo kunnen vaarzen voldoende ontwikkeld en tijdig voor de eerste maal afkalven en beperk jij de opfokkosten.
Mijlpalen
-
Mijlpaal 1: 80-85 kg aan twee maanden
De eerste mijlpaal is een gewicht van 80-85 kg op een leeftijd van twee maanden. Een goede melkperiode ligt aan de basis daarvan, maar alles start met een goed biestmanagement (veel, vaak, vers, vlug, veilig) en een goede hygiëne in de kalverhuisvesting. Eenmaal gestart, is het van belang om de kalveren zo snel mogelijk van water, krachtvoer en ruwvoer te voorzien, zodat de ontwikkeling van het magenstelsel op gang komt.
-
Mijlpaal 2: 200 kg aan zes maanden
Een tweede mijlpaal is een gewicht van 200 kg op een leeftijd van zes maanden. Onderzoek heeft aangetoond dat kalveren die op zes maanden een gewicht van 200 kg bereikt hebben, later meer melk zullen produceren. Ook is er een kleinere kans dat ze vroegtijdig afgevoerd worden.
-
Mijlpaal 3: het inseminatiegewicht
De derde mijlpaal is het gewicht waarop je kan starten met inseminatie. Op bedrijven die hun jongvee-opfok goed in de hand hebben, zien we dat de vaarzen al op 13 maanden het gewicht van 400 kg behalen. Dan kan er al gestart worden met insemineren.
-
Mijlpaal 4: het gewicht bij afkalven
De laatste mijlpaal is het gewicht bij afkalven. Vaarzen hebben bij voorkeur een gewicht van minstens 630 kg bij afkalven (inclusief kalf). Daarvoor is het belangrijk om goed uitgebalanceerd rantsoen te blijven verstrekken met voldoende eiwit zonder te overdrijven in energievoorziening om vervetting te voorkomen.