Waarom nu omschakelen zinvol is?
De oorlog in Oekraïne zet de wereld helemaal op zijn kop. Wat een jaar terug evident was, wordt nu grondig in vraag gesteld. Wat een jaar terug onmogelijk was, is nu realiteit. We voelen aan dat ook biologische landbouw in vraag wordt gesteld wegens ‘te duur’. Het is een realiteit dat de markt op dit moment stagneert. In de kleine markt die bio is, laat zich dit snel voelen. Toch heeft biologische landbouw veel in zich om net antwoord te bieden aan enkele actuele maatschappelijke en landbouwkundige uitdagingen. Het voelt niet zo aan, maar misschien is het net nu een goed moment om te denken aan omschakeling naar biologische landbouw. De bedrijfsadviseurs biologische landbouw van Inagro zijn graag uw gesprekspartner in deze zoektocht.
1000 ha bio gezocht
De voorbije vijf jaar is de biologische landbouw sterk gegroeid. Inagro en gedeputeerde Naeyaert gooiden vijf jaar geleden de knuppel in het hoenderhok met de baseline ‘1000 ha bio gezocht’. Ondertussen is het areaal biologische landbouw Vlaanderen gegroeid van ongeveer 5000 ha in 2015 naar ongeveer 10.000 ha in 2021 of 1,6 % van het Vlaamse landbouwareaal. Het is evident dat de Europese doelstelling van 25 % in 2030 voor Vlaanderen niet haalbaar is. Toch is er consensus dat een substantiële groei wenselijk blijft. Vanuit de sector wordt een streefcijfer van 5 % bio in 2030 vooropgesteld. Dit betekent dat voor heel wat bedrijven een toekomst in biologische landbouw mogelijk is.
Een goed moment?
De trigger voor omschakeling naar bio was in het verleden vaak omdat er in de gangbare teelt een slechte prijs gekregen werd en een goede prijs in de biologische teelt. Vandaag is de situatie ietwat anders en zijn de prijzen ook in de gangbare teelt op een hoog niveau. Realistisch gezien mogen we aannemen dat deze situatie niet blijvend is en dat de prijzen in gangbare teelt op termijn terug naar een lager niveau vallen. Vanuit het perspectief ‘omschakeling’ lijkt dit een gunstig scenario. De omschakelperiode van gangbaar naar bio duurt twee jaar, waarbij in het eerste jaar de productie gangbaar moet worden afgezet. Twee argumenten om nu om te schakelen zijn daarom:
- Bij het actuele prijsniveau komt de liquiditeit op het bedrijf minder in het gedrang dan voorheen bij slechte prijsvorming en
- Soms moet je tegen de stroom ingaan.
We mogen aannemen en hopen dat over twee jaar de situatie terug anders is dan vandaag. Mooi meegenomen is dat vanaf 2023 er een erg gunstige omschakelpremie in voege komt.
Inagro helpt je op weg
Met Lieven Delanote (plantaardige productie) en Stijn Pauwelyn (melkveehouderij) heeft Inagro twee ervaren en gewaardeerde bedrijfsadviseurs biologische landbouw. Zij hebben ruime ervaring in de sector en begeleiden al meerdere jaren verschillende biologische en omschakelende bedrijven.
Het begeleidingstraject start in de praktijk vaak al een eind voordien bij een eerste verkennend gesprek. We ervaren dat bedrijven die denken aan omschakelen, ook nood hebben aan een vrijblijvende en onafhankelijke gesprekspartner in het voortraject:
- Hoe zit het met de wetgeving bio?
- Welk teeltplan is realistisch?
- Leent mijn bedrijf zich voor omschakeling naar bio?
- Zijn mijn bedrijfseconomische verwachtingen haalbaar?
In een aantal gevallen komen we er op uit dat omschakelen geen optie is. Soms ervaren we ook dat bedrijven al beslist hebben om om te schakelen en zijn we vooral een praktische reisgezel.
- Hoe pakken we de omschakeling aan?
- Welke aanpassingen zijn nodig in de veestapel of in het machinepark?
- Hoe pak ik het rantsoen of de onkruidbestrijding effectief aan?
Ongemerkt groeit hieruit een meerjarige samenwerking en vloeit dit omschakeladvies uit in een traject voor biologische bedrijfsbegeleiding op maat van het specifieke bedrijf.
Lieven Delanote en Stijn Pauwelyn zijn door de Vlaamse overheid erkend als adviseur biologische landbouw. Hierdoor is via de Vlaamse overheid een subsidie van 75 % of 50 % mogelijk. De aanvraag hiervoor moet door de landbouwer gebeuren via het E-loket. Lieven en Stijn helpen je hiervoor graag op weg.