Vrijstelling stikstofreductie: hoe kan ik dit melden in het omgevingsloket?
Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd, waarin reductiedoelstellingen voor de varkens-, pluimvee- en rundveesector zijn vastgelegd. Het decreet bevat ook een vrijstellingsregeling, waarmee landbouwers een vrijstelling kunnen aanvragen voor de generieke reductiedoelstellingen. In dit artikel bespreken we welke bedrijven in aanmerking komen voor deze vrijstelling en vind je de handleiding om de aangifte vrijstelling van reductiemaatregelen zelf in te dienen op het omgevingsloket.
Wie komt in aanmerking voor de aangifte vrijstellingsregeling van reductiemaatregelen?
Alleen bedrijven met varkens, pluimvee of rundvee kunnen een vrijstelling aanvragen, omdat alleen voor deze bedrijven een PAS-referentie 2030 is vastgesteld. Voor rundveebedrijven moet de aanvraag op uiterlijk 31 maart 2025 gebeuren. Pluimvee- en varkensbedrijven hebben nog tijd tot 30 september 2029.
In het decreet zijn er 3 situaties opgenomen voor bedrijven die een vrijstelling kunnen aanvragen:
- Kleinschalige veebedrijven die een jaarlijkse ammoniakemissie hebben van maximaal 500 kg NH3 én een impactscore hebben van maximaal 0,025%. Om je totaal aantal kg NH3 te berekenen kan je gebruik maken van deze emissiefactorenlijst. Ook bij het invullen van de impactscore kan je je totaal kg NH3 emissie terugvinden.
- Biologische bedrijven met een impactscore van maximaal 1%.
- Diercategorieën zonder ammoniakemissiereducerende maatregelen.
Hoe kan ik de aangifte van de vrijstellingsregeling indienen?
Om de vrijstelling te kunnen aanvragen voor je bedrijf werd een handleiding opgemaakt door Inagro. Dit helpt je op weg om de aangifte van de vrijstellingsregeling van reductiemaatregelen in te dienen via het omgevingsloket.
Ter info: om je impactscore te berekenen kan je de handleiding van de impactscoretool hier terugvinden.