Vragen over water binnen de glastuinbouw? Kom naar Glashelder op 8 juni
Water is één van de belangrijkste productiefactoren in de glastuinbouw. Het duurzaam en efficiënt omspringen met water is daarom cruciaal. Veel glastuinbouwers blijven echter met vragen zitten. Daarom organiseren we op donderdag 8 juni 'Glashelder', een tweede editie van de inspiratie- en netwerkavond voor glastuinbouwers.
Vormen blauwalgen een gevaar voor gebruik als irrigatiewater?
Tegenwoordig zijn lange droogteperiodes in de zomer geen uitzondering meer. Als gevolg hiervan is er regelmatig een oppompverbod voor de land- en tuinbouw van kracht. Dit verbod is er niet enkel om grote watertekorten te voorkomen maar ook om irrigatie van oppervlaktewateren gecontamineerd met toxines van blauwalgen tegen te gaan. Maar in welke mate vormt irrigatie van groenten en fruit met gecontamineerd water een risico voor de volksgezondheid? Voldoen de huidige oppomplimieten of moeten deze worden herzien? Tijdens Glashelder zetten we alles op een rijtje.
Bron foto rechts: https://cyantir.ugent.be/
Alternatieve waterbronnen binnen de glastuinbouw
Om de droogteperiodes op te vangen, komen uit de glastuinbouwsector steeds meer vragen over welke alternatieve bronnen van water gebruikt kunnen worden om deze tekorten aan te vullen. Hierbij is het belangrijk dat korte- en langetermijneffecten van deze alternatieven op het gewas worden opgevolgd.
In Agrotopia, de dakserre van Inagro, onderzoeken we welke bronnen in aanmerking komen voor de teelt van vruchtgroenten. Hiervoor breidden we onlangs een serreafdeling uit tot vier verschillende kraanvakken. Zo kunnen naast regenwater nog drie alternatieven worden uitgetest.
Kostbaar water opslaan en infiltreren: laat geen druppel verloren gaan!
Het demonstratieproject GlaWInO, ‘Glastuinbouw Water Infiltratie en Opslag’, bundelt informatie over het opsparen, gebruiken, bufferen en infiltreren van hemelwater in de glastuinbouwsector.
- Om na te gaan welke techniek het interessantst is voor jouw bedrijf werden infiltratiefiches ontwikkeld. Op 8 juni lichten we de fiches graag toe.
- Daarnaast gaan we dieper in op de uitbreiding van het WADITO-model. Dat model kan helpen bij de optimale dimensionering van jouw infiltratiesysteem. Zo wordt onder andere bepaald hoeveel wateropslag er best wordt voorzien en hoe vaak de huidige opslag geconfronteerd wordt met een tekort of het overlopen van de waterbassin.
- Verder komen verschillende afdeksystemen voor wateropslag binnen de glastuinbouwsector aan bod en gaan we na wat plantsensoren en substraatmatsensoren ons kunnen leren.