VLM (Mestbank) houdt rekening met wateroverlast bij de evaluatie van de vanggewasverplichting
Door de buitengewone regenval van de afgelopen maand en de huidige wateroverlast is het onmogelijk om de velden in onder andere de Westhoek maar ook in andere regio's te bewerken. Vooral de landbouwers die gekozen hebben om wintergranen in te zaaien als vanggewas om te voldoen aan de vanggewasregeling, komen hierdoor in de problemen.
Bij het evalueren van het gerealiseerd areaal vanggewassen zal de Mestbank rekening houden met deze extreme wateroverlast.
Hoe voldoen aan de vanggewasregeling in gebiedstype 2 en 3?
Om te voldoen aan de vanggewasregeling in gebiedstype 2 en 3 kan er onder andere gekozen worden voor:
- Tijdelijk grasland, tagetes, facelia, Japanse haver of een ander vanggewas, faunamengsel of bloemenmengsel dat blijft staan tot het einde van het jaar.
- Teelten waarna uiterlijk 15 september een vanggewas ingezaaid werd.
- Niet-vroege aardappelen en maïs waarna uiterlijk 15 oktober een vanggewas ingezaaid werd.
- Maïs met onderzaai gras.
- Niet-nitraatgevoelige hoofdteelten gevolgd door een laag-risico nateelt.
Er kan ook gekozen worden voor de equivalente maatregel ‘inzaai van wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’. Deze wintergranen of wintervlas moeten uiterlijk tegen 15 november ingezaaid worden, maar de Mestbank had al eerder beslist om deze uiterste inzaaidatum uit te stellen tot 30 november. Door de extreme regenval van de afgelopen maand en de huidige wateroverlast komt ook deze uiterste inzaaidatum in het gedrang.
De VLM toont begrip voor de situatie van overmacht
Bij het evalueren van het gerealiseerd areaal vanggewassen zal de Mestbank rekening houden met de extreme wateroverlast en het mogelijks niet kunnen inzaaien van de nateelt. De extreme wateroverlast is in heel Vlaanderen aanwezig, maar bij controle is het mogelijk dat er een bezwaar opgesteld dient te worden.
In de verzamelaanvraag moeten de nateelt en de code EQW (code equivalente maatregelen) niet aangepast worden ook al worden de teelten niet meer ingezaaid. Op deze wijze worden de percelen waarop wintergraan of wintervlas is aangegeven, opgenomen als voldaan voor de vanggewasverplichting. Dit is van toepassing op:
- de vanggewasregeling ‘niet-nitraatgevoelige hoofdteelten gevolgd door een laag-risico nateelt’ zoals wintergraan na suikerbieten, snijrogge na spruitkool, wintergraan na wintergraan,...
- de equivalente maatregel ‘inzaai van wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’.
Let op: een vanggewas dat tegen 15 oktober ingezaaid moest worden na een nitraatgevoelige hoofdteelt (na late aardappelen en maïs) moet wel ingezaaid zijn!
Verzamel bewijsmateriaal
Op dit moment is het moeilijk om teeltcontroles uit te voeren. De VLM adviseert echter om foto’s te nemen van de situatie van overmacht en deze foto’s te bewaren als bewijsmateriaal. Dit bewijsmateriaal kan van pas komen bij het schrijven van bezwaren, mochten er toch vaststellingen worden gedaan dat de teelt niet aanwezig is (niet ingezaaid of een andere teelt ingezaaid in het voorjaar door teeltmislukking door de regen).
Landbouwers die een brede weersverzekering hebben, kunnen hun foto’s doorsturen naar hun verzekeraar. Wellicht zullen vaststellingen door de schattingscommissie ook nuttig zijn bij een eventueel bezwaar. Hiervoor contacteer hiervoor je best je stad/gemeente.