Vijfde seizoen van 'Bio@Inagro': een virtuele inkijk in biologische landbouw - deel 1
Net zoals de voorbije jaren, laten we jou met Bio@Inagro maandelijks meekijken naar het verloop van de werkzaamheden en de stand van de gewassen op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro.
Vroege voorjaarsactiviteiten
Ook op het Proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro is het voorjaar 2025 vroeg los gebarsten. We benutten de droge weersomstandigheden in maart om winteronkruiden en groenbemesters te vernietigen door een ondiepe bodembewerking met de mulchfrees of de precisiecultivator en om zomergranen te zaaien. Ondertussen kwam ook de wiedeg uit de schuur. Begin april zijn de aardappelen geplant. Het voorgekiemde pootgoed heeft een duidelijke voorsprong. Uien zijn een nieuwe teelt voor ons. Op 22 april hebben we net voor opkomst gebrand.
Innovatieve kennisdeling tijdens de coronapandemie
Tijdens de coronapandemie zochten we naar manieren om kennis en inzichten te blijven delen. Zo ontstond “Bio@Inagro”, een videoreeks die landbouwers een virtuele en actuele inkijk geeft in de bedrijfsvoering op het proefbedrijf biologische landbouw. Inagro adviseur biologische landbouw Lieven Delanote licht toe: "We wilden ervoor zorgen dat onze telers ook tijdens de pandemie zich konden meten met andere bedrijven in Vlaanderen. Bio@Inagro bood een innovatieve oplossing om dit te realiseren."
Belang voor telers
“Door het delen van praktijkgerichte kennis en ervaringen, dragen we bij aan de groei en professionalisering van de biologische sector. Onze telers waarderen de praktische en direct toepasbare informatie die we via Bio@Inagro delen," zegt Delanote. Bio@Inagro wordt voor biologische telers gewaardeerd als een referentiepunt voor hun eigen bedrijfsvoering. In de drukte van hun werk zien ze toch hoe het er op een ander bedrijf aan toe gaat en krijgen ze meteen enkele praktische tips en aandachtpunten mee waarmee ze zelf aan de slag kunnen. We horen wel eens van gangbare landbouwers dat ze op die manier laagdrempelig kennis kunnen maken met biologische landbouw of met biologische teelttechnieken. Een leerkracht in een landbouwschool gebruikt deze video’s ondertussen als lesmateriaal. Op die manier dragen we ook bij aan meer duurzame landbouw.
Toegankelijkheid, relevantie en praktijkgerichtheid bieden toekomstperspectief
De kracht van Bio@Inagro ligt in de combinatie van toegankelijkheid, relevantie en praktijkgerichtheid. De korte video's zijn gemakkelijk te volgen en bieden waardevolle inzichten die direct toepasbaar zijn op het veld. Sommige video’s trekken tussen de 200 en 500 kijkers per aflevering, wat het succes en de impact van de reeks onderstreept. Wie wil, kan ook steeds terug kijken naar vorige opnames die online blijven op het youtubekanaal van Inagro.
Ook dit jaar en de komende jaren blijven we inzetten op de videoreeks Bio@Inagro. Daarnaast organiseren we uiteraard ook onze fysieke biovelddagen, zodat telers de mogelijkheid hebben om zowel virtueel als in persoon deel te nemen aan onze activiteiten.
"We blijven ons inzetten voor de ondersteuning en ontwikkeling van de biologische landbouw, zowel online als offline," zegt Delanote, die meteen ook de volgende fysieke biovelddag op 25 juni aankondigt.
“Met de start van de vijfde reeks kijken we vol vertrouwen naar de toekomst en blijven we ons inzetten voor de ondersteuning en ontwikkeling van de biologische landbouw.”