Vernieuwde champignonteeltkit uitgedeeld aan scholen
Bij de intrede van de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Maar het najaar is ook hét hoogseizoen voor champignontelers. Dan boomt de vraag naar eetbare paddenstoelen. Al enkele jaren kunnen leerlingen met onze teeltkit in de voetsporen (of de champignonsporen) van een echte teler treden. De voorbije maanden sleutelden we aan het recept van onze teeltkit én pakten we het lesmateriaal grondig aan. Vorige week woensdag deelden we 680 vernieuwde champignonteeltkits uit aan 235 West-Vlaamse scholen.
Vernieuwde teeltkit
Na de twintigste editie in 2023 staken we de koppen bijeen om de teeltkit en het bijhorende lesmateriaal te verbeteren. Team eetbare paddenstoelen nam de grondstoffen, de samenstelling en de opbouw onder de loep. In samenwerking met de teams landbouweducatie en communicatie kreeg de bijhorende poster een flinke update.
In navolging van de poster bij de witloofteeltkits bevat de poster van de champignonteeltkits nu een stappenplan voor opbouw en een teeltkalender om de teelt en de teelthandelingen dag na dag nauwkeurig op te volgen. “Regelmatig hebben we plaats vrijgehouden om een foto te kleven. Legt de leerkracht op het einde van de teelt alle foto’s naast elkaar, dan ontdekken de leerlingen écht hoe snel champignons groeien”, verduidelijkt Marijke Willaert, adviseur landbouweducatie.
Het beeldmateriaal werd vernieuwd zodat de handelingen nu nog duidelijker zijn. En ook de handleiding met tips & tricks voor leerkrachten kreeg een update, onder meer met antwoorden op veelgestelde vragen. “Als alles goed gaat, kunnen de leerlingen nog voor de herfstvakantie twee vluchten oogsten, met wat geluk zelfs drie. Op de website van Met de klas de boer op vinden ze een heleboel lekkere receptjes om hun oogst te verwerken en de champignons te proeven”, gaat Marijke verder.
680 champignonteeltkits uitgedeeld
Op woensdag 11 september was het zover. In de voormiddag maakte team eetbare paddenstoelen alle teeltkits klaar. “De compost wordt een tijdje vooraf klaargemaakt, zodat hij alles bevat wat nodig is om in de klas tot een goede ‘vlucht’ te komen”, verduidelijkt teeltverantwoordelijke Michiel Mooren. “We verdeelden 7 ton doorgroeide compost over 700 zakken. Net als de voorbije jaren konden we daarvoor rekenen op hulp van leerlingen van het PTI in Kortrijk.”
In de namiddag haalden de leerkrachten en directies van 235 West-Vlaamse scholen hun bestelde teeltkits op in Inagro of Boeverbos (Brugge). “We zagen vertrouwde gezichten, maar dit jaar waren er ook opvallend veel nieuwe. We merken verhoogde interesse uit het buitengewoon onderwijs en de B-stroom van het secundair onderwijs. Voor die leerlingen is het teeltproces van groenten zelf ontdekken, voelen, ervaren een verrijkende aanvulling op het lesprogramma”, vertelt Tine Vanlokeren, die de actie vanuit Inagro coördineert.
Verbinding met landbouw en voedsel
Leerlingen uit de hele provincie West-Vlaanderen champignons leren telen, verwerken en proeven, dat is het doel van onze actie. Een teeltkit in de klas wakkert de interesse in champignons aan en brengt waardering voor landbouw en voedselproductie. Tegelijk leren leerkrachten het kanaal “Met de klas de boer op” (beter) kennen. Dat kan het aantal bezoeken op de boerderij alleen maar positief beïnvloeden. Boerderijen die hun deuren openstellen voor bezoekers vormen dan ook de grootste troef van landbouweducatie in West-Vlaanderen.