Veelbelovend onderzoek naar opkweek aardbeiplantgoed in gesloten omgeving
De teelt van aardbeiplantgoed in een gesloten omgeving biedt kansen om arbeid te spreiden en de plantgoedkwaliteit te verbeteren. In een verkennend onderzoek bekeken we de impact van verschillende lichtspectra op de plantgoedontwikkeling in gesloten omgeving. Daarnaast onderzochten we het effect van de verschillende lichtspectra op de productie in de serreteelt. Verrood bleek een invloed te hebben op de plantmorfologie en bloemknopontwikkeling van de rassen Sonsation als Sonata. Maar op de finale vruchtopbrengst had verrood alleen bij Sonation een gunstig effect. Meer onderzoek is nodig om de plantgoedopkweek in gesloten omgeving verder te optimaliseren.
Traditioneel worden trayplanten van aardbeien in openlucht op trayvelden gekweekt van juli tot december. Die periode is erg arbeidsintensief. Het klimaat stuurt de ontwikkeling van het plantgoed en de aanleg van bloemtrossen, waardoor het opkweken van het plantgoed elk jaar varieert. Het plantgoed kan bovendien met ziekten zoals Phytophthora cactorum worden geïnfecteerd. Voor de latere teelten moet het plantgoed lang bewaard worden, wat een groot risico vormt voor de kwaliteit. Plantgoed opkweken in een gesloten omgeving, volledig onafhankelijk van de buitenomstandigheden, biedt kansen om dit te verbeteren.
Telen in een gesloten meerlagenteelt mogelijk?
In 2022 voerden we een proef uit om te onderzoeken of het mogelijk is kwalitatief aardbeiplantgoed te telen in een gesloten meerlagenteelt met ledbelichting. Deze manier van telen biedt mogelijks een alternatief om de kwaliteit van het plantgoed te verzekeren en de ziekteinsleep in het jonge gewas beter te beheersen. Daarnaast zou ook de arbeidspiek te kunnen dalen.
Eerste resultaten veelbelovend, maar verdere optimalisatie blijkt nodig
Uit de eerste resultaten concluderen we dat een PAR spectrum (400-700nm) aangevuld met verrood (700-800 nm) een meerwaarde kan bieden voor de formatie van bloemknoppen in plantgoed en de uiteindelijke aardbei-opbrengst. Kwalitatief plantgoed telen in een gesloten meerlagenteelt met degelijke opbrengsten blijkt dus mogelijk, al merken we wel verschillen tussen de gekozen rassen. Daarom is er in elk deelaspect nog optimalisatie nodig om te kunnen wedijveren met plantgoed uit de traditionele opkweek. In een vervolgonderzoek zullen we de invloed van spectrumsamenstelling en bemesting op de bloemtrosaanleg beter proberen te begrijpen en de noodzaak voor afharding verder uitdiepen.
Abonneer je op Proefuitnnieuws en lees het volledige artikel
Dit onderzoek werd uitgevoerd met steun van de REO Veiling en de Europese Unie, in het kader van GMO.