Veel sleet en bladbreuk in rassenproef winterprei
- Oslo (Enza) en Pluston (Nunhems) bevestigen hun waarde voor de winterteelt. Beide rassen combineerden andermaal een hoge productie met een goede kwaliteit.
- Flexiton (Nunhems) sloot zich hierbij aan.
- 38-WM7544 (Rijk Zwaan) lijkt beloftevol. Het ras gaf een vergelijkbaar percentage Flandria, maar scoorde in totale opbrengst iets lager.
Bepaalde rassen scoorden minder goed
- Poulton (Nunhems), Sureton (Nunhems) en Laston (Nunhems) werden ook onderzocht, maar deze rassen gaven alledrie wel duidelijk minder Flandria-productie en bovendien pelden ze minder vlot.
- Daarentegen overtuigden Bejo 3584 (Bejo) en Malibu (Novisem/Sanac) niet: Bejo 3584 had door overrijpheid veel zachte schachten en Malibu was te weinig productief.
Bijbemesting nodig
We zaaiden op 2 mei en plantten op 20 juli, op een afstand van 70cm tussen de rij en 8,5cm in de rij. In 2022 werd er kuilmaïs geteeld.
- De kaliumbemesting bestond uit 600 kg/ha Patentkali.
- Als basis N-bemesting werd er vóór het planten 500 kg/ha ammoniumnitraat gestrooid.
- Aan de hand van een bodemstaal met N-advies bemestten we 2 maal bij.
- De eerste keer op 27 oktober met 65 kg/ha ureum.
- Een tweede keer op 31 januari met 190 kg/ha kalknitraat.
Regen en vorst
De proef kende een vlotte start dankzij het groeizame weer.
De winter was extreem nat en begin januari kenden we een stevige vorstperiode. De proef werd niet afgedekt. De vorstschade uitte zich in witte vlekken op het blad en verdroogde bladtoppen. Er waren echter geen duidelijk zichtbare verschilllen tussen de verschillende rassen
Oogst en houdbaarheid
Op 26 februari werd machinaal geoogst. De gemiddelde opbrengst bedroeg 41,9 ton/ha waarvan 60% in de klasse Flandria werd gesorteerd. De oorzaken van kwaliteitsverlies waren vooral
- sleet
- bladbreuk
- roest en mangaangebrek
38-WM7544, Malibu en Poulton bewaarden het best.