Van demosite tot circulaire landbouw
Op 11 en 12 september was Inagro te gast in Aarhus (Denemarken) om samen met alle projectpartners de voortgang binnen het Value4Farm-project te bespreken. Dit Europese project legt de focus op de integratie van hernieuwbare energie in de landbouw, met als doel kennis en tools te ontwikkelen die landbouwers ondersteunen in de overstap naar duurzame energiebronnen. Tijdens ons bezoek kregen we de kans om de demosite van Aarhus University, één van de 14 projectpartners, te verkennen. Deze site demonstreert de praktische toepassing van biogasproductie en agrivoltaïcs, en laat zien hoe je circulariteit kan inbouwen in het optimaal gebruik van deze technologieën.
Agrivoltaïcs
De integratie van agrivoltaics, waarbij gewassen worden geteeld onder zonnepanelen op het veld, is vooralsnog beperkt. De komende twee jaar zal Value4Farm daarom de impact van agrivoltaics op gewas- en energieopbrengst onder de loep nemen.
Uiteraard is het niet de bedoeling om de voedselproductie te verminderen, maar wel om te onderzoeken welke meerwaarde de installatie van agrivoltaïcs kan betekenen in de bescherming tegen weer en wind en de bijdrage tot efficiënter landgebruik. In Aarhus wordt onderzocht hoe agrivoltaïcs-opstellingen verschillende gewassen beïnvloeden en wordt gezocht naar de meest optimale gewasrotatie.
Biogasproductie
Eén van de blikvangers op de campus van Aarhus University in Foulum is de biogasinstallatie. Op de site beschikken ze over vier laboreactoren van 15 liter, vier reactoren van 200 liter, twee reactoren van 10 m³ en de hoofdvergister van 1200 m³. Door deze verschillende reactoren kunnen innovatieve ideeën heel gemakkelijk worden getest in het labo en nadien worden opgeschaald. Dit maakt Aarhus één van de grootste biogastestsites ter wereld.
Binnen Value4Farm focust Aarhus op het voeden van de vergister met enkel plantaardige stromen, aangezien er in Denemarken een dalende trend is in dierlijke productie. Bovendien wordt ook het in situ biomethanatieproces geoptimaliseerd, in nauwe samenwerking met Inagro. Het digestaat, het bijproduct van het vergistingsproces, zal vervolgens gebruikt worden als meststof voor de gewassen onder de agrivoltaïcs-opstelling.
Bioraffinage
Via de bioraffinage zal Aarhus biomassa afkomstig van het agrivoltaïcs-perceel scheiden in een eiwitrijke fractie, een perskoek en pulp. De eiwitrijke fractie kent hoogwaardige toepassingen in food/feed, terwijl de perskoek en de pulp geschikte voedingsstromen kunnen zijn voor anaerobe vergisting.
Op die manier staan de drie toepassingen - agrivoltaïcs, biogasproductie en bioraffinage - in nauwe verbinding met elkaar, en draagt dit landbouwsysteem bij tot een circulair verhaal.
Volgende stappen
Het project loopt intussen een jaar, waarbij we vooral achter de schermen hebben gewerkt aan de voorbereidingen van de demosites.
Het komende jaar zullen we starten met het onderzoek op deze sites, waarbij naast Denemarken en Italië ook de biogassite van Inagro een prominente rol krijgt. Tegen het einde van het project zullen we aangepaste bedrijfsmodellen hebben ontwikkeld, die niet alleen duurzaam zijn, maar ook haalbaar en betaalbaar voor de landbouwer.