Twintig jaar champignonteeltkits
De champignonteeltkits zijn al 20 jaar een succesvolle landbouweducatieve actie. Voor deze feesteditie is een receptenboekje ontwikkeld en krijgen leerkrachten de kans op een rondleiding in de champignonafdeling van Inagro. Een champignonteeltkit is een zak gevuld met compost en dekaarde, die we na reservatie gratis uitdelen aan West-Vlaamse klassen. In de klassen volgen de leerlingen de bijhorende handleiding en verzorgen ze de teeltkit. Na een aantal weken goede zorgen oogsten ze dan de eerste vlucht om daar mee aan de slag te gaan.
Boekje met champignonrecepten
Speciaal voor deze feesteditie is een receptenboekje ontwikkeld met zeven eenvoudige recepten die de leerlingen in de klas kunnen bereiden. Een kruidige champignonsoep of gevulde broodjes met gehakt en champignon zijn twee voorbeelden. Doordat de leerlingen het groeiproces van deze lekkere paddenstoel kunnen volgen en er vervolgens mee kokkerellen, ontstaat een appreciatie voor de groente die niet altijd standaard bij hun favorieten zit.
Rondleiding in de champignonafdeling
Leerkrachten kregen tijdens deze editie ook de kans om zich in te schrijven voor een rondleiding achter de schermen van de champignonafdeling. Op woensdag 11 oktober vertellen we hen hoe de voorbereiding van de teeltkits verloopt en tonen we hen hoe de professionele champignonteelt en het daarbij horende onderzoek verlopen. Zo kunnen ze met nog meer kennis over de teeltkits aan de slag in hun klas.
Voorbereiding en verdeling
De dienst eetbare paddenstoelen van Inagro heeft elk jaar een heuse klus aan alle voorbereiding. Compost wordt een tijdlang op voorhand klaargemaakt, zodat deze alles bevat wat nodig is om in de klas tot een goede ‘vlucht’ te komen en dus heel wat champignons te kunnen oogsten. Op woensdagochtend 13 september werd doorgroeide compost verdeeld over meer dan 700 zakken champignonteeltkits. Deze zakken werden dan in de namiddag uitgedeeld aan West-Vlaamse scholen in Inagro en Boeverbos (Brugge). 255 scholen haalden in totaal 717 teeltkits af.
Acties zoals de champignonteeltkits zijn van een niet te onderschatten belang voor landbouweducatie. Het verhoogt de kennis rond voeding en leerkrachten leren het kanaal ‘Met de klas de boer op’ kennen, wat het aantal bezoeken op de boerderij alleen maar positief kan beïnvloeden.