Toon jij jongeren dat jouw bedrijf een hoogtechnologische omgeving is?
Heb je een land- of tuinbouwbedrijf en wil je jongeren tonen dat een boerderij anno 2023 een hoogtechnologische omgeving is? Binnen het project ‘STEM op de boerderij’ ontwikkelen we een nieuw aanbod voor oudere leerlingen (10-14 jaar).
Op school brengt de leerkracht een duurzaamheidsvraag aan en gaat er met de leerlingen mee aan de slag. Dit kan bijvoorbeeld passen binnen het thema energie, water of gewasbescherming. Tijdens een bezoek op de boerderij ontdekken de jongeren dan hoe jij daar als land- of tuinbouwer een praktisch antwoord op biedt met de hulp van technologie en innovatie.
Toon jongeren jouw innovatie
Op een land- of tuinbouwbedrijf vinden we gps-systemen, (melk)robots, machines die werken met pneumatiek en hydrauliek, drones, ... en oplossingen om duurzaam aan landbouw te doen, zoals zonnepanelen, luchtwassers, pocketvergisters, hergebruik van spoelwater, … Toch wordt land- en tuinbouw maatschappelijk onderschat als een innovatieve sector. Door oudere leerlingen de technologische ontwikkeling op de boerderij te laten zien en beleven, willen we de kloof tussen realiteit en perceptie verkleinen.
Daarom zijn we op zoek naar land- en tuinbouwbedrijven die hun deuren willen openzetten voor leerlingen van het 5de leerjaar tot het 2de middelbaar.
Vertel en toon jij hen welke inspanningen je levert om zorg te dragen voor de bodem, dieren, teelt en producten en hoe technologie je helpt om steeds duurzamer te werken?
Wat zit er voor jou in?
Naast de voldoening die het jou als landbouwer geeft om bij te dragen aan een positieve kijk op landbouw, biedt dit project jou groeikansen en een extra verdienmodel.
We begeleiden je om de leerlingen actief te betrekken in jouw duurzaam verhaal. Zo leer je op een andere manier kijken naar jouw boerderij en krijg je kansen om te groeien als ondernemer en gids.
De richtprijs voor een klasbezoek op de boerderij ligt tussen de 80 en 120 euro.
Een troef voor het onderwijs
Het letterwoord STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. STEM verwijst naar het leren van technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige kennis, vaardigheden en attitudes. De samenleving van vandaag heeft meer mensen nodig met een STEM-profiel en leerlingen worden aangemoedigd om te kiezen voor STEM-opleidingen en -loopbanen.
Scholen en leerkrachten zijn op zoek naar zinvolle invulling voor hun STEM-richtingen, -lessen en -excursies. Het project ‘STEM op de boerderij’ reikt de rijke omgeving van de boerderij aan om te tonen hoe hoogtechnologische oplossingen op vandaag al het verschil maken naar een duurzamer bodem-, water-, energiebeheer, …
Doelgroep en timing
- Voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en 1ste en 2de middelbaar.
- Schooljaar 2023-2024: Lessen ontwikkelen + landbouwers begeleiden + testbezoeken
- Schooljaar 2024-2025: aanbod voor scholen actief + promotie voor ‘STEM op de boerderij’.
Wat verlangen we van jou?
- Interesse om je verhaal over innovatie en duurzaamheid op jouw boerderij te delen aan leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en 1ste en 2de middelbaar.
- Het engagement om je dit schooljaar 3 of 4 halve dagen vrij te maken voor één verkennend bezoek op je boerderij, één of twee halve dagen opleiding en één betaald testbezoek.
- De bereidheid om vanaf volgend schooljaar klassen te ontvangen onder de noemer ‘STEM op de boerderij’.
Wat kan je van ons verwachten?
- We brengen -met jouw hulp- de duurzame STEM-troeven van jouw land- of tuinbouwbedrijf in kaart.
- We geven je tips om informatie over jouw bedrijf op een leuke manier door te geven aan jongeren in een verhaal én in doe-activiteiten.
- We ontwikkelen een lespakket dat scholen kunnen gebruiken in de klas als voorbereiding en verwerking van het STEM-bezoek op de boerderij.
- We faciliteren een testbezoek op jouw bedrijf en geven je feedback.
- We promoten het aanbod.
Bij het ontwikkelen van de lessen krijgen we hulp van onze partners ‘Vives, expertisecentrum Onderwijsinnovatie’ en ‘STEM in West-Vlaanderen’. Met hun kennis van het onderwijslandschap, expertise op het vlak van het ontwikkelen van lessen en zicht op de concrete vraag naar STEM-gerichte aanbod en excursies, geven ze een bijzondere meerwaarde aan het project.
Interesse in STEM op jouw boerderij?
Heb je interesse in boerderijbezoeken maar pas je niet onder deze oproep? Contacteer ons vrijblijvend. We bieden advies landbouweducatie en ondersteunen het netwerk West-Vlaamse Bezoek- en Beleefboerderijen.