Samen de toekomst tegemoet? Word lid van een focusgroep!
Binnen het B3W-project (de Begeleidingsdienst voor Beter Bodem- en Waterkwaliteit) zijn er een aantal focusgroepen die worden gevormd door 6-8 landbouwers. Het zijn lerende netwerken, waarbij de leden drie keer per jaar samenkomen. Tijdens de samenkomsten bezoeken we een bedrijf, bekijken we een demonstratieveld, nodigen we een expert uit, en nog veel meer. Er is ruimte om als lid ook zelf relevante onderwerpen aan te brengen. Leden denken samen na over nieuwe methodes en innovaties, en pakken die ook samen aan. De opgedane kennis en ervaring, kan je daarna op je eigen bedrijf toepassen!
Alle focusgroepen hebben als gemeenschappelijk doel het verbeteren van bodemzorg en nutriëntenbeheer, in de brede zin van het woord. Toch zoomen ze elk in op specifieke inhoudelijke thema’s. Dit zijn de groepen voor 2024:
- melkvee
- bodem
- aardappel
- precisielandbouw
- bio-landbouw
Kom je ook je kennis en ervaring delen in 2024?
Samenwerking in goede en slechte tijden
In 2023 waren de focusgroepen een groot succes. De focusgroep ‘bodem’ bestaat al enkele jaren en vormt een hechte groep. Ze zoeken samen oplossingen bij tegenslagen en steken elkaar een hart onder de riem, zoals tijdens dit natte najaar via de Whatsapp groep. Ook bij het uitproberen van nieuwigheden, zoals directzaai en niet-kerende grondbewerkingen, delen ze de successen en lasten. Een lid won bijvoorbeeld recent een wedstrijd, waarbij hij voor en na zijn overwinning overtuigend steun van de focusgroep kreeg. Zo ontstaat er spontane kennisuitwisseling in een sfeer van vertrouwen. Dit alles is mogelijk dankzij de begeleiding van experten en de steun en kennis van de focusgroep-leden.
We laten enkele leden aan het woord:
- ''Door steun van experts & collega-landbouwers, verkleint de drempel om eens iets nieuws te proberen'' - Steven, lid van de focusgroep melkvee
- ''Het is allemaal begonnen met de uiteenzetting van Nico (ander lid van focusgroep bodem), pas toen durfde ik de sprong naar niet-kerende bodembewerking te wagen. Enkele jaren later werk ik op de meeste percelen niet kerend!'' - Stijn, lid focusgroep bodem
- In de focusgroep boerderijcomposteren wordt samen composteren op het landbouwbedrijf verkend: welke keerder koop ik best? Hoe vaak moet ik keren? Wat is goed en slecht aan mijn composthoop? ''Ik speelde al een tijdje met het idee om zelf compost te maken. Dankzij de ervaringen van de focusgroep-leden, en de B3W begeleiding, waagde ik de stap.'' - Bert, lid focusgroep boerderijcomposteren
- Binnen de focusgroep aardappelen en groenten verkennen we gefractioneerde bemesting. Door samen iets uit te testen met de ondersteuning van B3W zien de leden inderdaad het verschil. ''Door het nemen van bijbemest stalen, spaarde ik heel wat meststof uit, wat bovendien resulteerde in een lager nitraatresidu.'' - Geert, Lid focusgroep aardappel
Demonstratievelden: bijleren in de praktijk
Bij leden van de focusgroepen leggen we regelmatig demonstratie proeven aan. Sommige technieken zijn misschien wetenschappelijk wel interessant, maar wat is het effect nu in de praktijk? Op het demonstratieveld zien de leden praktische uitvoering en effecten van bepaalde meststoffen, technieken, etc.in levende lijve. De ervaring van de landbouwer zelf is hierbij omisbaar.
Zo legden we bij twee leden van de focusgroep ‘aardappel’ een demoveld aan. Op het eerste veld vergeleken we verschillende kunstmestsoorten: Percla, AN, gecoate ureum,… Maar ook hydrogels, onderzaai van een groenbedekkermengsel, en twee soorten biostimulanten testen we hier uit. Wat is hun effect op het nitraatresidu en de opbrengst? Enkele van deze proeven kan je volgen via de ‘overtuigingsvelden’ op de website.
Bedrijfsbezoeken: zo doen anderen het
We bezoeken landbouwbedrijven van inspirerende focusgroepleden of andere relevante bedrijven (bv. composteringsbedrijf,…). Een duidelijke meerwaarde, zo vertelt ook Frederik, lid van de focusgroep melkvee.
Het is steeds verruimend een bedrijf van een collega te bezoeken en te zien hoe die te werk gaat. Je pikt toch steeds iets op om op je eigen bedrijf toe te passen’
Impressionante leden in de kijker
Steven en Fien, leden van de melkvee focusgroep, leiden een sterk geautomatiseerd melkveebedrijf. Ze maken gebruik van een geautomatiseerde voederkeuken met nauwkeurige dosering, automatische boxstrooiers en nog veel meer. Zo onderhouden ze hun bedrijf van 250 koeien met hun tweeën. ‘En de zondag hebben we, naast enkele kleine taken, nu eindelijk eens vrij’ vertelt Fien.
Nico, lid van de focusgroep bodem werkt al 15 jaar aan de kwaliteit van de bodem. Ondertussen plukt hij daarvan de vruchten, maar hij moest in het begin wel opbotsen tegen kritiek van collega-landbouwers. ‘Ik zie het als een grote meerwaarde om met gelijkgezinden kennis en ervaring te delen in een open sfeer en met respect voor elkaar’, aldus Nico.
Jos, lid van de focusgroep bodem won recent de Koperen Kievit award van Boerennatuur! Wij zijn dan ook preus lik feertig!
Eerst en vooral bekijken we het economisch, maar het ecologische is mooi meegenomen. Ook in de toekomst gaan de boeren die willen blijven bestaan in de ecologische richting moeten kijken”
Expertenkennis
We nodigen op bijeenkomsten regelmatig experts. Zo hadden we bij een recente focusgroep Peter van Hoof te gast, die ons meer kwam vertellen over bodemleven. Verder nodigden we Diederick van Colen (Natural Grown) uit, hij vertelt ons meer over biostimulanten. Peter Passchyn (Milkadvice) kwam ons een workshop mestzeven geven. Bij de teelt van aardappelen is kalium een belangrijk nutriënt, expert Wim Pacolet kwam meer info geven over Kalium-meststoffen en het belang ervan. Ook de experten zijn wild van de werking van de focusgroepen, zo sloot Koen Willekens van het ILVO steeds aan bij de bijeenkomsten van de focusgroep ‘boerderijcomposteren’.
Deelnemen aan een focusgroep? Schrijf je in!
