Quarantaine, hoe doe je dat? En vooral, waarom?
Op de achtste editie van onze Trefdag VarkensAcademie zou Wouter Deley (Hypor) ons wat meer verteld hebben over quarantaine en adaptatie. Hij zou er de belangrijkste aandachtspunten aanhalen om de inbreng van fokmateriaal zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Door de opmars van het coronavirus zagen we ons genoodzaakt de trefdag te annuleren. Via dit nieuwsbericht brengen we de kennis van Wouter alsnog tot bij jou. Veel lees- en kijkplezier!
Introductie van fokmateriaal
Fokmateriaal vervangen is een belangrijke schakel om de rendabiliteit op een modern varkensbedrijf te behouden. Dat kan onder andere door dieren aan te kopen. Die nieuwe dieren introduceren, is een belangrijk proces. In de eerste plaats wil je de insleep van ziekten op het bedrijf voorkomen. Maar het is ook belangrijk om de introductie zo te organiseren dat je een destabilisatie van de bestaande sanitaire situatie vermijdt.
Om de introductie van fokmateriaal in bestaande bedrijven op een goede manier te laten verlopen, besteed je best voldoende aandacht aan de voorbereiding, de quarantaine zelf en de adaptatie.
-
Voorbereiding
Een goede quarantaine start met een ideale locatie. Het is aangeraden dat de quarantainestal op minimum 200 m van een bestaande locatie gelegen is, voorzien is van een afzonderlijke ingang, een gescheiden ventilatiesysteem en mestput. De dieren worden best geobserveerd als eerste of laatste werk van de dag door vast personeel. Afzonderlijke kledij en apart materiaal is eveneens belangrijk. Om ziekte-insleep te voorkomen, is het interessant om je te informeren over het herkomstbedrijf én voldoende info te hebben over je eigen bedrijf. Op basis van de verzamelde info en gebaseerd op de historische situatie, stel je het meest geschikte scenario samen.
-
Quarantaine
Wouter Deley raadt aan om een quarantaine van 6 weken aan te houden. Tijdens de quarantaine moet je als varkenshouder observeren, maar ook controleren of de dieren voldoen aan de standaard die beloofd is? Daarnaast moet de varkenshouder tijdens de quarantaine vaccinaties toedienen aan de gelten, bronstcontrole toepassen en de adaptatie starten.
-
Adaptatie
Wat de adaptatie betreft, raadt Wouter ook 6 weken aan. De geleidelijke introductie van organisch materiaal is hier belangrijk. Daarnaast mag je de biosecurity-maatregelen rond de quarantaine afbouwen. Wanneer er zich geen problemen voordoen, is het aanbevolen om de gelten in contact te brengen met slachtzeugen of een (zoek)beer. Placenta of biggen kunnen ook, maar Deley geeft de voorkeur aan slachtzeugen of beren, omdat de gelten bij de introductie in de zeugenstapel ook met dieren in aanraking komen en niet met placenta of biggen.
Als de gezondheidsstatus van zowel het aanleverende bedrijf als het bestemmingsbedrijf gelijkaardig zijn en beide bedrijven in een stabiele situatie verkeren, dan kan het volledige quarantaine- en adaptatieproces meestal herleid worden tot een periode van 6-8 weken in totaal.