Proeftuinen Droogte Project EURILa zorgt voor efficiënte wateruitwisseling tussen buren
Proeftuinen Droogte is een subsidieprogramma van de Vlaamse Milieumaatschappij. Hiermee wil men projecten ondersteunen waarbij samenwerkingsverbanden worden aangegaan om circulair watergebruik en waterbeschikbaarheid te verhogen. Vorig jaar stelde men een derde oproepperiode open. EURILa is één van de goedgekeurde projecten binnen deze oproep. Met dit project sparen de partners hemelwater van naburige bedrijven op voor de landbouw. Ondertussen staat een nieuwe oproepperiode open. Zie je mogelijkheden op of rond jouw bedrijf om hierop in te tekenen, aarzel dan niet en neem contact op!
Subsidieprogramma Proeftuinen Droogte
Deze projectoproep wordt gefinancierd vanuit de Vlaamse Blue Deal waarmee de Vlaamse regering de strijd aangaat tegen waterschaarste en droogte. Projecten waarbij minstens drie partijen samenwerken om circulair watergebruik of waterbeschikbaarheid te verhogen, maken kans op financiële ondersteuning. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% subsidie ontvangen voor realisatie van het project.
Met deze oproep wil men vooral duurzame waterprojecten realiseren die een concrete oplossing betekenen op het terrein. Deze projecten kunnen als stichtend voorbeeld dienen voor verdere, gelijkaardige initiatieven in de toekomst.
Project EURILa als inspiratiebron
Eén van de projecten die werd goedgekeurd in de oproep van 2021 is het project EURILa. EURILa staat voor ‘Efficiënte Uitwisseling van Regenwater tussen Industrie en Landbouw’. Concreet zal het hemelwater dat op de aanwezige verharding van twee industriële partners valt, worden afgeleid naar nieuw op te richten waterbassins op terrein van de betrokken landbouwer. Dit water zal dan gebruikt worden voor de eigenwaterbehoefte, alsook ter beschikking gesteld worden van enkele collega-landbouwers in de omgeving.
Zoals hiernaast schematisch aangegeven loopt het water van de industriële partners nu vertraagd af richting de waterlopen. Deze partners hebben slechts een zeer beperkte waterbehoefte. Op jaarbasis loopt dus veel water weg richting zee. Water dat in droge zomerperiodes niet meer aanwezig is voor bv. land- en tuinbouwers. Met dit project zal het water opgespaard en hergebruikt worden. Het eventueel nog overtollige water zal worden gebufferd en zoveel mogelijk geïnfiltreerd, alvorens ook naar het waterlopenstelsel te worden afgevoerd. Op deze manier zal het regenwater van de industriële partners een extra waterbron zijn voor de nabije landbouwers. Het water wordt ook op een zo efficiënt mogelijke manier naar de nieuwe wateropslag getransporteerd, namelijk met leidingen en pompen. In een toekomstige fase kan worden nagedacht om de wateropslag ook af te dekken om de waterkwaliteit te waarborgen en verdampingsverliezen te beperken.
Mogelijkheden binnen nieuwe oproep Proeftuinen Droogte
Momenteel staat een nieuwe oproep van Proeftuinen Droogte open! Zie je dus mogelijkheden om rond je bedrijf, samen met enkele collega landbouwers of andere partners samen te werken rond efficiënt watergebruik of extra waterbeschikbaarheid? Neem zeker contact met ons op! Samen helpen we je graag verder om een projectvoorstel uit te werken en in te dienen. EURILa kan hiervoor als inspiratiebron dienen, maar er zijn zeker ook andere mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld ook gezuiverd afvalwater een interessante waterbron zijn. Samenwerken rond het efficiënt aanwenden van water is ook een mogelijke optie. Maak je ideeën dus zeker kenbaar!
Een eerste projectvoorstel moet binnen tegen 30 mei 2022. Vervolgens kan het project verder worden uitgewerkt voor finale indiening tegen 7 september 2022.
Neem contact op!

