Preirassen late winterteelt 2022 - hergroei gaf goede opbrengst
Voor een late winterteelt van prei is een trage schotdoorgroei, donkere kleur en ook behoud van vaste schachten van groot belang. In deze rassenproef vergeleken we 6 rassen. Harston (Nunhems), Laston (Nunhems) en Oslo (Enza) kwamen zoals voorheen het best uit de proef en Flexiton (Nunhems) lijkt zeer beloftevol. Deze rassen scoorden zowel kwantitatief als kwalitatief goed. Harston en Oslo vertoonden het minst schot.
Falcon (Novisem / Sanac) vertoonde te veel schot. Malibu (Novisem / Sanac) was het minst productief en sorteerde, vooral door minder vaste schachten, het meest A1-prei.
Hoge opbrengst dankzij hergroei
We zaaiden op 10 mei 2022 in openlucht en plantten op 2 augustus 2022, op een afstand van 70 cm tussen de rij en 8,5 cm in de rij. De voorvrucht in 2021 was gras. De proef kende, door de extreme droogte, een moeilijke start en stond er bij de oogst eerder heterogeen bij. De vorst in december veroorzaakte al bij al weinig schade. We oogstten machinaal op 17 april 2023 in natte bodemomstandigheden. Tripsschade kwam bij deze prei slechts in beperkte mate voor. Het waren vooral sleet, bladbreuk, roest en schot die kwaliteitsverlies veroorzaakten. De gemiddelde opbrengst was hoog en bedroeg 56,8 ton/ha waarvan gemiddeld 95,5 % in de klasse Flandria werd gesorteerd.
Matige bemesting
De bemesting bestond uit 200 kg/ha kaliumsulfaat en 500 kg/ha ammoniumnitraat voor het planten. Op 1 februari bemestten we, na het nemen van een bodemstaal en op advies, de proef bij met 180 kg/ha ammoniumnitraat.
Houdbaarheid
De algemene houdbaarheid was eerder matig en de prei groeide tijdens de bewaring veel door. Flexiton, Harston en Laston bewaarden het best. De bewaring van Falcon en Malibu viel tegen (zie foto).