PAS-dossier: Bezwaarschrift indienen kan nog tot en met 17 juni!
Eind februari bereikte de Vlaamse regering een akkoord over het stikstofdossier, de definitieve Programmatorische Aanpak van Stikstof (dPAS). Met een totaalpakket aan maatregelen wil Vlaanderen de stikstofuitstoot drastisch inperken. Het openbaar onderzoek naar de Vlaamse stikstofplannen is op 19 april gestart en loopt tot 18 juni.
Wat is PAS?
De programmatische aanpak stikstof (PAS) heeft als centraal doel bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones aangewezen in toepassing van de Habitatrichtlijn (SBZ-H) structureel en planmatig terug te dringen. De PAS moet tevens een toekomstgericht, werkbaar en rechtszeker kader bieden voor vergunning- en toestemmingverlening, rekening houdend met ecologische, sociale en economische randvoorwaarden.
Het ontwerp PAS en het ontwerp plan-MER
De Vlaamse overheid heeft een ontwerp-PAS opgesteld. Daarbij werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (ontwerp-plan-MER) opgemaakt dat de effecten van de PAS op het leefmilieu onderzoekt. Op de website van het Departement Omgeving vind je hierover alle info:
Openbaar onderzoek
Op 19 april werd het openbaar onderzoek rond het Vlaamse PAS opgestart. Tijdens het openbaar onderzoek kunnen alle belanghebbenden (burgers, organisaties, adviesinstanties, besturen) reageren op het ontwerp PAS en het ontwerp plan-MER zoals het nu voorligt.
Ook jij kan reageren!
Wat na het openbaar onderzoek?
Na het openbaar onderzoek worden de opmerkingen van het publiek en de adviesinstanties verwerkt. Dat kan leiden tot aanpassingen of aanvullingen van het plan-MER en de PAS.
De definitieve plan-MER moet vervolgens voor goedkeuring ingediend worden bij het team MER. Nadat dit team het plan-MER heeft goedgekeurd, kan de Vlaamse Regering de PAS definitief vaststellen rekening houdend met de conclusies uit het plan-MER.
