Onderzoek naar strategieën om energie te besparen en verschillende types substraten in belichte tomatenteelt
Belichte teelten zijn schaars deze winter. Toch plantten we op 17 oktober in Agrotopia een belichte tomatenteelt (ras Xandor) om verschillende onderzoeksvragen, zoals energiebesparing (belichting- en schermstrategieën) en circulariteit (alternatieve teeltsubstraten), te analyseren.
Hybride assimilatiebelichting vraagt om apart management SON-T en leds
Bovenin de serre hangt 180 µmol/m².s assimilatiebelichting: 50% SON-T en 50% led. Tijdens de donkerste dagen werd tot 16 uur bijbelicht met beide types. Nu de dagen opnieuw lengen en de zon wat intensiever straalt werd de maximale belichtingsduur één uur ingekort en bovendien worden de SON-T-lampen en de leds voortaan ook afzonderlijk aangestuurd. De SON-T-lampen dimmen overdag al bij 250 W/m² instraling, terwijl de leds pas bij 400 W/m² uitgaan. Dit laat toe om de benodigde lichtsom procentueel meer in te vullen met de energiezuinige leds. De komende weken zullen de SON-T-lampen nog minder worden gebruikt en zal het aandeel led-belichting in de strategie oplopen tot boven de 90%. Daarnaast wordt ook het gebruik van twee schermen op één dradenbed vergeleken met het gebruik van twee aparte dradenbedden. Op het einde van de teelt zullen we berekenen hoeveel energie we hiermee hebben bespaard. Wordt vervolgd.
Verschillende substraten in tomaat voorlopig aan elkaar gewaagd
In één van de belichte afdelingen liggen drie types matten in proef: een mat op basis van perliet (Willems Perlite fr.2), een steenwolmat (Grodan Prestige) en een organische mat op basis van houtvezel en kokos (Klasmann-Deilmann Growbag Advanced). Ze worden alle drie op dezelfde manier gefertigeerd, uitgaande van metingen in de perlietmatten. Na elf oogstbeurten merkten we dat vooral de planten op de steenwol en het organische substraat sterk uit de startblokken kwamen met respectievelijk 5,43 en 5,36 kg/m². De perlietmatten volgden op de voet met 4,97 kg/m².
Het vochtgehalte en de EC in de matten worden opgevolgd aan de hand van Growficient-matsensoren. Deze geven zoals verwacht een licht stijgende trend in de perlietmatten met een dagelijkse intering van ongeveer 7%. De Klasmann-Deilmann mat houdt bij deze strategie mooi stand bij een iets hoger vochtgehalte en tekent voor een intering van 10%. De steenwolmat toont een licht dalende trend maar behoudt desondanks een intering van 8%. Voor de sturing baseren we ons meer op de relatieve trends dan op de absolute waardes.