Ondanks coronacrisis toch een vruchtbaar jaar voor Inagro
In het voorjaar stelt Inagro traditiegetrouw zijn jaarverslag voor. De publicatie Digitaal dichtbij bundelt de markantste realisaties van 2020. De titel is niet toevallig gekozen. “Door het coronavirus was 2020 een jaar waarin we fysiek afstand moesten houden. Toch deden we er alles aan om de land- en tuinbouwsector te voorzien van onafhankelijk advies. Zo bleven we dichtbij, al was dat vaak digitaal”, verduidelijkt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester. Het magazine bevat korte en langere artikels over nieuwigheden én vaste waarden. In zes portretten vertellen diverse stakeholders hoe onderzoek en advies hen inspireert in hun dagelijkse werking.
2020 gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als het jaar van corona. Ondanks de coronacrisis toonde de land- en tuinbouwsector zich bijzonder veerkrachtig. Ook de bedrijfsvoering van Inagro ontsnapte niet aan ingrijpende veranderingen. Om de opdracht van Inagro met toewijding uit te voeren, bleven de medewerkers digitaal beschikbaar. “Wat eerder nog niet ingeburgerd was, deden we plots met z’n allen. Denk aan vergaderen en webinars volgen in Teams. Voor onze medewerkers voelt dat intussen vertrouwd. En gelukkig hebben ook veel landbouwers de digitale weg gevonden”, vertelt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester in het voorwoord.
Dat de medewerkers ook in een coronajaar niet stilzaten, bewijst het gloednieuwe jaarverslag. In een zestigtal pagina’s bundelt het onderzoeks- en adviescentrum de markantste realisaties van 2020. “Naast corona kent de sector dan ook veel andere uitdagingen. Denk aan de zorg voor bodem- en waterkwaliteit, emissies en dierenwelzijn en het ‘gevecht’ om water. Voor die uitdagingen zoekt Inagro samen met de sector naar mogelijkheden in de praktijk”, vult Bart Naeyaert aan, gedeputeerde voor Landbouw en Visserij en voorzitter van Inagro.
Op praktijkschaal en met de praktijk
Thuiswerk werd de norm, dus bleven kantoren en vergaderzalen leeg. Maar op de proefvelden gonsde het van de bedrijvigheid. Onderzoekers verdiepten zich bijvoorbeeld in nieuwigheden als kikkererwten en kidneybonen. Er werd een gloednieuwe gewascontainer geplaatst voor onderzoek naar meerlagenteelt in een gesloten ruimte. Ook over vaste waarden, waaronder bodemkwaliteit en openluchtteelten, bericht Inagro in zijn jaarverslag. Relevante artikels voor tuinbouwers, akkerbouwers, biologische landbouwers en varkens- en melkveehouders worden traditiegetrouw afgewisseld met praktijkrijpe inzichten over water, gewasbescherming, bodem en bemesting en energie.
In zes portretten, die de rode draad vormen van het jaarverslag, vertellen stakeholders hoe ze dankzij samenwerking kansen grijpen en uitdagingen aanpakken in de land- en tuinbouwsector. Inagro trok daarvoor naar het biobedrijf van Karel Dewaele in Stavele, het proefveld van Ivan Pollefliet in Zwevezele, La vie est belle in Oostkamp, de dakserre Agrotopia, het landbouwbedrijf van de familie Bogaert en De Heerlijkheid in Vladslo. Een greep uit het aanbod voor scholen en recreanten toont aan dat Inagro ook bruggen bouwt tussen producent en consument.
Het nieuwe jaarverslag digitaal ontdekken
De woorden digitaal en coronaveilig komen niet toevallig vaak aan bod in het jaarverslag, want net daarop zette het onderzoeks- en adviescentrum sterk in. “De interesse voor onze webinars en digitale adviesverlening was zo groot dat we in de toekomst blijven nadenken over digitalisering. Zo bereikt onze kennis een steeds groter publiek, en dat vormt nog altijd de kern van onze opdracht”, besluit Mia Demeulemeester. Wie het jaarverslag digitaal en coronaveilig wil raadplegen, kan terecht op www.inagro.be/jaarverslag2020.