Nuttige functionaliteiten van Inagro's gewasbeschermingsapp
Heb jij onze gewasbeschermingsapp al uitgetest? Het is een handige tool om snel en gemakkelijk informatie op te zoeken over ziekten, plagen en onkruiden in meer dan 80 teelten. Per teelt of vijand kan je nagaan welk gewasbeschermingsmiddel je best inzet.
Maar de app heeft nog veel meer functionaliteiten. Denk aan schadebeelden, wachttijden, lijsten met bufferzones of lijsten van erkende middelen voor jouw fytolokaal of een filterfunctie voor middelen toegestaan in biologische teelt.
Schadebeelden
Voor heel wat teelt-vijandcombinaties zijn schadebeelden beschikbaar in de applicatie. Die bevatten naast foto’s ook beschrijvingen van de symptomen van de vijand. Vaak sommen we ook de levenscyclus en een aantal mogelijke preventieve maatregelen op. De schadebeelden vormen de basis voor een goede gewasbescherming. De kennis van de levenscyclus leert je wanneer gewassen extra vatbaar zijn voor een vijand. Vaak kan je zo preventief al gepaste acties ondernemen.
Wachttijden
Wist je dat de maximale residulimiet wettelijk bepaald is voor alle actieve stoffen? Dat is de hoeveelheid actieve stof die je gewas nog mag bevatten bij de oogst. Naast de dosis van het product, het aantal toepassingen, het tijdstip van toepassing (gewasstadium) is ook de wachttijd voor de oogst een cruciale factor. De wachttijd of veiligheidstermijn is de termijn die je als teler moet respecteren voor de oogst. Pas dan is het veilig om de geoogste producten te consumeren. Met behulp van de gewasbeschermingsapp kan je snel en eenvoudig alle informatie opzoeken over die wachttijden en de middelen die je kan gebruiken.
Wettelijk verplichte bufferzones
Het is wettelijk verplicht om minimum 75% driftreducerende doppen of technieken toe te passen bij alle gewasbeschermingsmiddelen. Als je driftreducerende technieken gebruikt, verkleinen je bufferzones. Een filterfunctie in de app helpt je om de aangepaste bufferzones te berekenen. Selecteer je de driftreductieklasse van jouw spuittoestel, dan krijg je meteen de gereduceerde bufferzone voor elk product.
Lijsten voor stockcontrole fytolokaal
De app bevat een tool waarmee je overzichten van erkende middelen kunt downloaden. Daarmee kan je jouw fytolokaal controleren en op orde stellen. Je vindt de tool “stocklijst” rechtsboven in het venster van je browser. Door op de knop "stocklijst" te klikken, verschijnt een pop-up waarop je één of meerdere teelten kan ingeven én een of meerdere types middelen. Met een klik op de knop “exporteren naar Excel” wordt een Excel-document gedownload.
De Excellijst bevat een tabblad per type middel. Daarop vind je telkens een alfabetische lijst met erkende middelen. In de verschillende kolommen wordt per teelt aangegeven:
- of een middel nog altijd erkend is
- of er een opgebruiktermijn bestaat voor het middel.
Via een eenvoudige kleurencode en afkortingen, B of OL, geven we weer of een middel enkel voor beschutte toepassingen of voor openluchttoepassingen erkend is.
TIP: op basis van deze lijst kan je ook voorrang geven aan middelen waarvoor er een opgebruiktermijn bestaat.
Opzoekingen voor biologische teelt
Voor biologische telers is het niet altijd eenvoudig om te weten of een beschikbaar gewasbeschermingsmiddel toegelaten is in de biologische teelt. De gewasbeschermingsapplicatie biedt hiervoor een oplossing. Via een eenvoudige filterfunctie kan je specfiek zoeken naar middelen toegestaan in de biologische teelt.
Probeer de gewasbeschermingsapp zelf uit!
Inagro’s gewasbeschermingsapp is gratis toegankelijk met de login en het wachtwoord van je Inagro-ledenprofiel.
Scan de code en open de app op je smartphone.
Of open de app op je PC of laptop.