Nieuwe fietsroutes verbinden burger met productie van zijn voedsel
De burger is steeds minder vertrouwd met de hedendaagse land- en tuinbouw. Hij heeft minder kennis over de oorsprong van voedsel, hoe een hedendaags landbouwbedrijf functioneert en wat er groeit en leeft op akkers en weides. Een fietstocht op het platteland biedt de mogelijkheid om de landbouwactiviteiten en -omgeving rechtstreeks te ervaren, of zelfs de landbouwer te ontmoeten. Samen met Westtoer lanceerden we elf nieuwe fietsroutes die dat bewerkstelligen.
Elk jaar trekken zes miljoen recreatieve fietsers naar West-Vlaanderen. Tegelijk is lokaal een belangrijke trend op de menukaart. Dat biedt een enorm potentieel voor jou, de lokale landbouwondernemer. Verspreid over West-Vlaanderen stelden we elf fietsroutes samen met duurzaam toerisme en voedselproductie als belangrijke thema’s. “Gezien de maatschappelijke discussies is het meer dan ooit noodzakelijk om het verhaal van landbouw te vertellen, fietsers aan het denken te zetten en met elkaar in gesprek te laten gaan”, stelt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw.
Gezien de maatschappelijke discussies is het meer dan ooit noodzakelijk om het verhaal van landbouw te vertellen, fietsers aan het denken te zetten en met elkaar in gesprek te laten gaan."
Expertise van Inagro benutten
In de ontwikkeling van de fietsroutes kon Westtoer rekenen op onze dichte contacten met landbouwers en onze jarenlange expertise in landbouwverbreding en -educatie. Concreet...
- begeleidden we de land- en tuinbouwbedrijven op de fietsroutes om hun verhaal actief te vertellen en burgers dichter bij hun voedselproductie te brengen. 57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen voor laagdrempelige interactie met de fietser. Diverse thema's komen erin aan bod: natuur en landschap, dieren, gewassen maar ook korte keten. De QR-codes leiden geïnteresseerden naar het uitgebreidere verhaal van de boerderij.
- versterkten we het aanbod van hoevepicknicks op de routes om fietsers werkelijk laten proeven van het lekkers uit de streek. We namen de bestaande picknicks onder de loep door de samenstelling, de hoeveelheden en de kostprijs op punt te zetten én ontwikkelden een take-awayformule. Het resultaat is een klantgericht product waarin de eigenheid van het landbouwbedrijf centraal staat.
“Deel uitmaken van een toeristische fietslus geeft ons een goed gevoel"
De landbouwondernemers op de routes zijn alvast tevreden met het resultaat.
“Deel uitmaken van een toeristische fietslus geeft ons een goed gevoel. Onze passie voor verse, lokale groenten kunnen overbrengen aan fietsers maakt het plaatje voor ons bedrijf compleet. En we geloven in het concept, want we zijn zelf fervente fietsers en ontdekken graag lokale ondernemers tijdens een fietsrit”, vertellen Filip Vandaele en Kaat Vandepitte trots. Hun tuinbouwbedrijf, ’t Glazen Huis, ligt op de route van Passendale naar Langemark-Poelkapelle.
Ook Caroline Delavie van Hoeve Noord Gasthuis in De Panne getuigt: “Ik ben letterlijk wakker geschud. De porties in onze hoevepicknick waren te groot. Klanten vinden de kwaliteit van de producten veel belangrijker dan de hoeveelheid. En als de picknick ook nog eens leuk gepresenteerd is en in een leuke omgeving genuttigd kan worden, is het helemaal compleet.”
Ondernemers stimuleren de economie, werkgelegenheid en toerisme op het platteland, wat de hele regio ten goede komt. Tegelijk mogen land- en tuinbouwers hun eigenheid accentueren."
Bart Naeyaert
Gedeputeerde voor Landbouw
Ondernemerschap van land- en tuinbouwers versterken
De ontwikkeling van de fietsroutes kadert in het project “Fietsen naar Morgen”, dat steun kreeg van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het project sluit aan bij de strategie “Reizen naar Morgen” van Toerisme Vlaanderen die streeft naar duurzaam toerisme en recreatie met meerwaarde voor zowel de bezoeker als de lokale inwoners. Via het project slaagden Inagro en Westtoer erin om het ondernemerschap op het platteland te versterken.
“Voor land- en tuinbouwers is het belangrijk om ingebed te zijn in de maatschappij. Door samen te werken, stimuleren ondernemers de economie, werkgelegenheid en toerisme op het platteland, wat de hele regio ten goede komt. Tegelijk mogen land- en tuinbouwers hun eigenheid accentueren. Landbouw en voedselproductie tastbaarder maken is een eerste belangrijke stap in landbouweducatie. Dit project heeft aangetoond dat de Provincie West-Vlaanderen en haar partners hen daarbij helpen", besluit gedeputeerde Bart Naeyaert.