Nieuwe aflevering podcast Radio Inagro: veiligheid in de veehouderij – aflevering 3
Veiligheid op landbouwbedrijven is van cruciaal belang om arbeidsongevallen en brandrisico's te minimaliseren. In deze aflevering van Radio Inagro bespreken we, samen met enkele experten, de belangrijkste veiligheidsmaatregelen en preventieve acties die landbouwers kunnen nemen om hun bedrijf en personeel te beschermen.
Een brandpreventieplan is een veilige start voor jezelf, je personeel, je dieren en je bedrijf.
Brandveiligheid begint met een goed opgesteld brandpreventieplan. “Dit plan moet duidelijk maken wie verantwoordelijk is in geval van brand, waar brandblussers te vinden zijn, en welke acties werknemers moeten ondernemen”, benadrukt Robin De Sutter, consulent bij Prevent Agri. “Regelmatige keuringen van elektrische installaties en het onderhoud van apparatuur zijn essentieel om brandrisico's te verminderen.”
Elektrische installaties vormen een significant brandrisico.
Door de toename van sensoren en technieken in stallen is het verplicht om deze installaties vijfjaarlijks te laten keuren door een externe dienst. “Het is ook belangrijk om motoren en andere apparatuur stofvrij te houden en ongedierte te bestrijden om knaagschade aan kabels te voorkomen”, vertelt Robin.
Mestgassen: een onzichtbaar gevaar
"Mestkelders kunnen gevaarlijke gassen zoals methaan en waterstofsulfide bevatten," legt Ruben Dejonckheere, adviseur gevaarlijke stoffen, uit. "Deze gassen kunnen explosief of giftig zijn en blijven vaak hangen in de kelder. Het is cruciaal om nooit een mestkelder te betreden zonder adequate ventilatie en beschermingsmiddelen." Bij twijfel moeten landbouwers altijd de hulpdiensten inschakelen.
Daarnaast kunnen ook kuilgassen een potentieel groot risico inhouden. “Tijdens het fermentatieproces van kuilgras kunnen gassen zoals CO2 en stikstofoxiden vrijkomen. Deze gassen zijn zwaarder dan lucht en kunnen schadelijk zijn voor zowel mens als dier. Het is belangrijk om de kuil goed aan te leggen en bij tekenen van gasophoping de hulpdiensten te contacteren.”
Veiligheid op je landbouwbedrijf is één van de belangrijkste bouwstenen.
"Veiligheid op landbouwbedrijven vereist een combinatie van goede planning, regelmatige controles, en het gebruik van moderne technologieën," concludeert Rob Nachtergaele, diensthoofd Operaties, Logistiek en Materieel bij brandweerzone Midwest. "Door deze maatregelen te volgen, kunnen landbouwers de risico's op brand en blootstelling aan gevaarlijke gassen aanzienlijk verminderen."
Bij twijfel of gevaar is het altijd beter om de hulpdiensten te bellen dan zelf risico's te nemen. Veiligheid gaat boven alles.
Robin Dejonckheere

Sensibiliseren & concrete oplossingen
De Provincie West-Vlaanderen zet zich actief in om de veiligheid op landbouwbedrijven te verbeteren. Door middel van sensibiliseringscampagnes en het verstrekken van informatie, wil de provincie landbouwers bewust maken van de gevaren en hen voorzien van de nodige kennis en tools om risico's te minimaliseren. Naast het wijzen op de gevaren biedt de Provincie West-Vlaanderen ook concrete oplossingen. Daarom rolt ze, in samenwerking met de vier West-Vlaamse brandweerzones, uitleendepots van beschermmateriaal en meettoestellen uit over de provincie.
Radio Inagro
Radio Inagro, de podcast van Inagro en de provincie West-Vlaanderen, brengt uiteenlopende inspirerende verhalen over de uitdagingen en oplossingen van de land- en tuinbouwer op vandaag en morgen. In de podcast komen land- en tuinbouwers zelf aan het woord en vertellen ze hun ervaringen in de zoektocht naar duurzame en rendabele landbouwtechnieken. Experten van Inagro delen hun kennis over actuele onderwerpen.