Niet-productieve investeringssteun biedt kansen voor weidevogelgebieden door plaatsen plas-dras pomp
Niet-productieve investeringen (NPI's) zijn investeringen die niet direct positieve impact hebben op de productiviteit van een landbouwbedrijf, maar wel de biodiversiteit, waterberging en/of het milieu ten goede komen. Sinds 2014 kan men als landbouwer binnen het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) steun genieten voor niet-productieve investeringen toen nog ingebed onder beheersovereenkomsten. Halfweg vorig jaar werd deze subsidieregeling door Vlaanderen administratief vereenvoudigd en fors uitgebreid en gelinkt aan specifieke milieu- en klimaatgerelateerde doelstellingen. Zo is er nu ook financiële steun mogelijk voor het plaatsen van een plas-dras pomp in weidevogelgebieden.
Habitats creëren voor weidevogels
Een dergelijke pomp wordt geplaatst nabij een waterloop met respect voor de noodzakelijke doorgang langs de waterloop. De pomp brengt vanaf half februari water uit een nabijgelegen waterloop op het land en laat dit verderop terugstromen waardoor lokaal een plas-dras-situatie gecreëerd wordt resulterend in korter nat grasland. Doordat de vernatting heel lokaal gebeurt, komen de verderop gelegen akkers en weilanden toch tijdig droog zodat daar de landbouwactiviteiten tijdig kunnen opstarten. Deze lokale vernatting van weilanden of het nat houden van laantjes resulteert in het ideale habitat voor weidevogels. Zij penetreren met hun snavel in de bodem van dit kortere natte grasland op zoek naar regenwormen. Verderop waar het droog blijft en zich langer gras vormt, vinden ze beschutting bij gevaar. Zo ontstaan dus ideale foerageergebieden voor weidevogels, voorafgaand en tijdens het broedseizoen.
Niet-productieve investeringssteun
Onder de nieuwe niet-productieve investeringssteun binnen het VLIF is het nu als actieve landbouwer mogelijk om de aanschaf van dergelijke pomp volledig terugbetaald te krijgen met als maximum normbedrag 2100,00 euro. Bij de aanvraag van dergelijke steun is het noodzakelijk je te laten begeleiden door een lokale organisatie zoals VLM of Regionaal Landschap welke bekijkt of jouw weiland in een geschikt weidevogelgebied gesitueerd is en welke eveneens het noodzakelijke technisch verantwoordingsadvies zal opmaken. Op donderdag 17 februari 2022 brengen we met VLM en Regionaal Landschap Houtland & Polders een bezoek aan een pomp geplaatst in de weilanden van landbouwer Marc Maertens in Sint-Pieters-Brugge.
Wil je de demo op 17 februari bijwonen?
Landbouwer Marc Maertens past deze beheersmaatregel reeds enkele jaren toe in zijn weilanden van de Meetkerkse Moeren waar hij zijn vleesveebedrijf met Blonde Limousinrunderen uitbaat. Dankzij een evenwichtig voedingspatroon en de beste voedingsstoffen, worden de Blonde Limousin runderen in optimale omstandigheden grootgebracht. De familie Maertens staat namelijk zelf in voor de teelt van de voedergranen. Van het zaaien van de granen tot het samenstellen van de mengelingen alles wordt door Marc zelf verzorgd. Want voor de koeien is enkel het beste goed genoeg. Ook de grond waarop de dieren grazen en de gewassen geteeld worden, wordt in optimale conditie gehouden. De kudde geniet van een grote weide in een rustige, landelijke omgeving zonder stressfactoren. Een van de geheimen is de voedzame poldergrond vol mineralen en voedingsstoffen waarop de runderen grootgebracht worden. Het heerlijke vlees kan je verkrijgen in één van de twee eigen slagerijen in Brugge van Hof Maertens.
Noteer alvast ook dinsdagnamiddag 8 maart in jouw agenda. Dan zullen we op het bedrijf van de familie Vanpoucke (Oedelem) een demo geven rond de beplantingsmogelijkheden op een landbouwbedrijf met NPI-financiering in combinatie met een demo rond het beheer van knotbomen.
Ook rond de recent goedgekeurde 50%-steunmaatregel binnen NPI voor mechanische onkruidbestrijding zullen we later nog communiceren en/of demonstreren. Meer info volgt.