Niet-productief areaal al ingevuld op jouw bedrijf?
Dit voorjaar dien je als teler terug keuzes te maken. Op welke manier kan ik voldoen aan de conditionaliteit-verplichting om niet-productieve elementen of arealen (NPE) op mijn bedrijf in te tekenen? Inagro kan je hierbij helpen.
Een korte opfrissing. Binnen het nieuwe GLB dien je als teler minimum 4% van het bouwland op jouw bedrijf in te tekenen als niet-productieve arealen/elementen of braak. Je kan dit herleiden tot 3% niet-productief areaal indien je daarnaast op 14 % van je bouwland vanggewassen inzaait.
Op jouw bedrijf heb je zeker al niet-productief areaal liggen
Allicht helpen de verplichte 1-meter teeltvrije zones en andere bufferzones je op weg om het niet-productief areaal op jouw bedrijf voor een deel in te vullen. Als je ook de aanwezige private grachten, sloten, poelen, hagen en bomen meerekent, kom je nog een stuk verder. En indien je ervoor kiest om vanggewassen toe te voegen, kan ook dat extra bijdragen. Maar let op: 1 hectare vanggewas telt slechts mee als 0,3 hectare NPE. Waarbij tijdens de aanhoudingsperiode van de vanggewassen geen gewasbescherming toegelaten is. Dus, het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij je planning.
Nog niet genoeg NPE op jouw bedrijf?
Stel dat je nog niet genoeg niet-productief-areaal hebt op je bedrijf, dan kan een frisse kijk van een buitenstaander jou helpen optimale keuzes te maken. Inagro staat voor je klaar om je hierin te ondersteunen.
1. Bufferstroken
Misschien is er op jouw bedrijf wel ruimte om extra bufferstroken aan te leggen? Dit voorjaar is het perfecte moment om die kronkelige perceelsgrenzen langs je waterlopen recht te trekken of serieus werk te maken van die erosiestrook.
Overweeg zeker om een bestaande 1-meter-teeltvrije zone, 3-meter spuitvrije zone of 5-meter bemestingsvrije zone uit te breiden tot een goed beheerbare strook van 6 meter breed. Hiermee maak je slimme keuzes en bereid je je voor op eventueel strengere regels omtrent waterkwaliteit. Het is zeker de moeite waard, gezien elke vierkante meter bufferstrook telt als 1,5 vierkante meter NPE.
2. Struiken en bomen
Heb je een praktisch moeilijk te bewerken stuk akker of een natte zone op je perceel? In dat geval is het zeker het overwegen waard om struiken en bomen langs je bouwland te planten. Zo kan je op natte zones kiezen voor wilgen of elzen die vernatting in de nabije omgeving helpen voorkomen. En het mooie is, voor struiken en bomen wordt het oppervlak als niet-productief areaal tweemaal geteld. Dubbele winst dus!
Wist je dat je dankzij de VLIF niet-productieve investeringssteun voor de aanplant van bomen en struiken 100% steun geniet?
3. Graskruiden en bloemenrand
Ben je naast landbouwer ook jager of wil je de jachtrechthouder in je buurt een handje helpen? Wil je de biodiversiteit op je bedrijf bevorderen? Overweeg dan zeker de inzaai van een graskruidenmengsel, bloemenrand of patrijzenmengsel.
Het is niet alleen goed voor de natuur, maar deze oppervlakte telt ook mee als 'braakliggend land', waardoor het als niet-productief areaal wordt beschouwd.
Combinatie beheerovereenkomst en NPE
Goed om weten is dat vanaf dit jaar beheerovereenkomsten kunnen gecombineerd worden met jouw niet-productief areaal. Bij combinatie wordt weliswaar 1433€/ha/jaar vergoeding voor de beheerovereenkomst afgetrokken. Maar een beheerovereenkomst zoals de faunarand of fauna-akker kan je dit intekenen als niet-productief areaal én nog steeds een vergoeding van rond de 1.000€/ha krijgen.
Ecoregelingen bufferstroken en ecoteelten kunnen niet met niet-productief areaal gecombineerd worden.