Negende trefdag VarkensAcademie: Wat kan je leren uit de cijfers van je bedrijf?
Voor de negende keer organiseren we op Inagro de Trefdag VarkensAcademie. Op deze leerrijke dag komen verschillende thema’s aan bod. In tegenstelling tot de vorige edities is er dit jaar uitzonderlijk geen plenaire sessie maar bieden we jou de mogelijkheid om drie keuzesessies te volgen. In de voormiddag vervangen we het plenaire gedeelte door een eerste keuzesessie. Na een lekkere maaltijd, met uitgebreid de mogelijkheid om met je collega varkenshouders wat bij te praten, kan je in de namiddag opnieuw twee keuzesessies volgen. Zo bieden we in totaal zes verschillende keuzesessies aan waarvan je er drie kan volgen. Wil je meer weten over ons programma? Lees dan snel verder.
Kom jij ook op vrijdag 24 november naar onze Trefdag VarkensAcademie?
Al die cijfers, wat kan je daarvan leren?
Als varkenshouder heb je een bulk aan bedrijfsgegevens. Je houdt de technische gegevens van je zeugen bij, je ontvangt cijfers over je geleverde vleesvarkens, je volgt je voederverbruik en misschien ook je waterverbruik op,... maar wat kan je voor je bedrijf leren uit al deze cijfers?
Slachtcijfers en de toekomst van de Vlaamse varkenshouderij
Wist je dat je als varkenshouder op IVB de slachtgegevens van jouw varkens kan opvolgen? Vanaf 2024 wijzigen er een aantal zaken en zal je nog meer informatie uit de IVB applicatie kunnen halen. In deze sessie krijg je alvast een eerste demonstratie wat mogelijk zal zijn vanaf nieuwjaar. Daarnaast wordt er vooruitgeblikt op de toekomst van de varkenshouderij in Vlaanderen. Is er nog toekomst en hoe zal deze er uitzien?
Wat kan je leren uit je zeugenboekhouding?
Je houdt als zeugenhouder nauwgezet je zeugenboekhouding bij. Je gebruikt de zeugenkaarten en attentielijsten als een handig hulpmiddel in je stal. Maar wist je dat je uit je zeugenboekhouding nog veel meer nuttige info over je bedrijfsvoering kan leren? Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt in deze sessie getoond wat je allemaal kan leren van je eigen cijfers en hoe je je zeugenmanagement kan aanpassen om bepaalde, misschien wel nog verborgen, problemen tijdig bij te sturen.
Voeder en water: kostbaar goed
Voeder en water zijn belangrijke en vaak grote kostenposten op je bedrijf. Je springt er dus best zuinig mee om. Maar hoe doe je dat? Aan de hand van zowel onderzoeksresultaten als praktijkinfo wordt besproken hoe je eenvoudig kan besparen op deze kostenpost door vermorsing zoveel mogelijk te vermijden.
Efficiënt en veilig werken
Als varkenshouder ben je niet alleen met je dieren bezig, maar je bent op je bedrijf ook de bedrijfsmanager, de preventieadviseur en de energiemanager. Veel taken, vaak in één persoon, die eenvoudig lijken maar niet altijd zo evident zijn.
Jij en je adviseurs, samen één team
Hoe werk je als varkenshouder optimaal samen met je dierenarts en de adviseurs die op jouw bedrijf komen? Wat kan je van hen verwachten en hoe kunnen zij jou helpen om je bedrijfsvoering verder te optimaliseren?
Gevaar schuilt soms in een klein hoekje...
Je werkt als varkenshouder dag in dag uit met dieren, gevaarlijke producten, ... Een ongeval is soms snel gebeurd. Hoe kan je maximaal inzetten op veiligheid in je varkensstal en wat doe je als het toch misloopt. In deze sessie krijg je heel wat nuttige info en praktisch bruikbare tips die je helpen om veilig te werken op jouw bedrijf.
Energie kan ik dat opslaan?
Hoe pak je het energiemanagement op je bedrijf het beste aan? Zet je in op hernieuwbare energie en kan je die ook opslaan? Is het interessant om energie op te slaan en wat kost dat? Allemaal vragen waar elke varkenshouder vandaag wel mee worstelt. Tijdens deze sessie worden kostprijs, voor- en nadelen van de verschillende energiebronnen en opslaan van energie uitvoerig besproken.
Kreeg jij of een andere collega varkenshouder de uitnodiging voor onze trefdag VarkensAcademie nog niet toegestuurd? Laat het ons zeker weten door een mailtje te sturen!
Negende Trefdag VarkensAcademie
