Neem deel aan de opleiding bescherming tegen mestgassen!
Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Maar ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen veehouders groot risico. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met dodelijke afloop, omdat men de situatie nog te vaak onderschat.
Oplossingen
De Provincie West-Vlaanderen wil niet enkel wijzen op het gevaar van mestgassen, maar wil ook oplossingen bieden. Daarom rolt ze, in samenwerking met de vier West-Vlaamse brandweerzones, uitleendepots van beschermingspakketten uit over de provincie. Veehouders kunnen een gratis beschermingspakket ontlenen in de brandweerposten van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp.
Het beschermpakket
Samenstelling
- Persluchttoestel met longautomaat, masker en composietfles;
- Harnas en levenslijn;
- Gasdetectietoestel (al dan niet gecombineerd met vlottende sonde).
Het meettoestel meet de aanwezigheid van mestgassen en waarschuwt als de concentratie te hoog is. Meten kan in de stal en in de mestput. Met het persluchttoestel kan je op een veilige manier in de mestkelder afdalen, als er bijvoorbeeld een controle moet gebeuren of om een herstelling uit te voeren. Het harnas met levenslijn maakt het mogelijk om een persoon in nood te evacueren.
Aan het gratis gebruik van deze veiligheidsapparatuur is slechts één voorwaarde gekoppeld: enkel veehouders die een opleiding van drie uur gevolgd hebben, kunnen de apparatuur uitlenen. Na het volgen van de opleiding, ontvangt de veehouder een attest dat hij moet voorleggen bij het ontlenen van materialen. Dit najaar worden er opnieuw praktijkgerichte opleidingen georganiseerd.
Interesse in de opleiding?
