Minister Crevits op bezoek in Inagro en Agrotopia
Op zaterdag 16 oktober was Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits te gast bij Inagro. Op onze site in Beitem bezocht ze de nieuwe professionele pilootinstallatie voor de teelt van prei op dragers. Daarna maakte ze kennis met Agrotopia, de dakserre van Inagro voor onderzoek naar glas- en stadstuinbouw. Tijdens haar bezoek onderstreepte ze het belang van innovatief onderzoek om de land- en tuinbouwsector alle kansen te geven in een competitieve en snel veranderende omgeving.
Met pilootinstallatie naar rendabele teelt van prei op dragers
De teelt van prei, één van de belangrijkste groenteteelten in openlucht in Vlaanderen, wordt geconfronteerd met structurele uitdagingen. De vraag van telers naar een toekomstgericht teeltsysteem klinkt dan ook steeds luider. In samenwerking met de REO Veiling startten we enkele jaren geleden met onderzoek naar de mogelijkheden om prei te telen op dragers, uit de grond en in hydrocultuur. Dat onderzoek kwam het voorbije jaar in een stroomversnelling dankzij de opbouw van een professionele pilootinstallatie op onze site.
De nieuwe onderzoeksinstallatie met een totale oppervlakte van ruim 400 m2 zullen we inzetten voor de optimalisatie, validatie en demonstratie van het innovatieve teeltconcept. Op een duurzame en rendabele manier prei telen, met aandacht voor het milieu en klimaat, is wat we met de teelttechniek op dragers beogen. Net daarom investeerde de Vlaamse overheid 483.000 euro in dit project. "De verdere verduurzaming van de intensieve groenteteelt is absoluut noodzakelijk. Prei telen in hydroteelt verlaagt de druk op het milieu en op de bodem. Deze testinstallatie is de laatste rechte lijn naar toepassing ervan op het landbouwbedrijf", vertelde minister Crevits tijdens haar bezoek.
Voor de realisatie van de pilootinstallatie werkten we samen met industriële partners en de REO Veiling. In de ontwikkeling van het prototype van de drager hield Hydromasters rekening met onze teelttechnische vereisten, het vooropgestelde business plan en de vereisten voor een gerobotiseerde oogst. Momenteel ontwikkelt Dewilde Engineering een oogstrobot die de prei op dragers automatisch oogst. Dat gebeurt met Inagro als onderzoekspartner en met steun van VLAIO. De firma Hydromasters maakt zich klaar om het volledig geïntegreerde teeltsysteem in de markt te zetten. “Deze mooie samenwerking kan een grote troef worden voor onze Vlaamse landbouw. West-Vlaanderen toont zich zo eens te meer toonaangevend op het vlak van onderzoek, innovatie en ondernemerschap", vertelde Crevits over de samenwerking.
Onze proeven tonen aan dat de teelt van prei in een floating systeem wel degelijk rendabel is, rekening houdend met de investeringen die dit teeltsysteem vergt. Een hogere plantdichtheid en meerdere teeltcycli per jaar garanderen de opbrengst. "We moeten erover waken dat verduurzaming haalbaar en betaalbaar blijft voor producent en consument", vulde minister Crevits zaterdag nog aan.
Wil je de pilootopstelling zelf ontdekken?
Geen utopie, maar een toekomstbeeld voor de glastuinbouwsector
Na haar bezoek aan de pilootinstallatie op onze site in Beitem trok minister Crevits naar Agrotopia, onze nieuwe onderzoeksserre op het dak van de kistenloods van de REO Veiling. Door de begrotingsbespreking moest de minister verstek geven voor de officiële opening op 24 september. In een videoboodschap benadrukte ze toen wel dat Inagro met Agrotopia bijdraagt aan een sterke internationale uitstraling van onze regio, die innovatie en duurzaamheid in de tuinbouw blijft stimuleren. Die innovatie is nodig om de vele uitdagingen waar de glastuinbouwsector voor staat aan te pakken. Ook tijdens haar bezoek aan Agrotopia vorige zaterdag besteedde Hilde Crevits veel aandacht aan de innovaties. "Agrotopia is een prachtige onderzoekssite, letterlijk op het dak van de wereld, of toch de groentewereld, de REO Veiling. Wat hier gebeurt is geen utopie, maar een toekomstbeeld van waar we met de glastuinbouw naartoe willen", stelde ze.
Onderzoekers en experts gidsten de minister via de bezoekerscorridor langs de verschillende teeltcompartimenten en duidden het onderzoek. Opvallend was Crevits' interesse in cocreatie (de samenwerking met diverse stakeholders uit de sector) die we in Agrotopia bewerkstelligen. "Scholen, hogescholen en universiteiten een proefplatform bieden en ze betrekken bij onderzoek en innovaties is een belangrijke troef voor de glastuinbouw van de toekomst", benadrukte ze. Ook de aandacht die we besteden aan gesloten kringlopen kon op veel interesse rekenen. Denk aan energie, water, nutriënten en afvalstromen. Tuinbouw is stilaan op weg naar een circulaire sector. Het onderzoek in Agrotopia dat zich richt op het sluiten van kringlopen of circulair telen, draagt daartoe bij.