Leerlingen enthousiast aan de slag met de champignonteeltkits
Een champignonteeltkit is een zak gevuld met compost en dekaarde, die we na reservatie gratis uitdelen aan West-Vlaamse klassen. In de klassen volgen de leerlingen de bijhorende handleiding en verzorgen ze de teeltkit. Na een aantal weken oogsten ze dan de eerste vlucht om daar lekker mee aan de slag te gaan.
Voorbereiding en verdeling
De dienst eetbare paddenstoelen van Inagro heeft elk jaar een heuse klus aan alle voorbereiding. Compost wordt een tijdlang op voorhand klaargemaakt, zodat deze alles bevat wat nodig is om in de klas tot een goede ‘vlucht’ te komen en dus heel wat champignons te kunnen oogsten. Op woensdagochtend 21 september werd 9 ton doorgroeide compost verdeeld over 750 zakken champignonteeltkits. Deze zakken werden dan in de namiddag uitgedeeld aan West-Vlaamse scholen in Inagro en Boeverbos (Brugge). 258 scholen bestelden in totaal 750 teeltkits.
Lekker mee aan de slag
In de klassen volgen de leerlingen de vluchten op via een handleiding die ze bij het ophalen van de teeltkits meekrijgen en die ze ook op de website 'Met de klas de boer' op kunnen terugvinden. Op diezelfde plek vinden ze ook een heleboel lekkere receptjes die ze in de klas of thuis kunnen klaarmaken om zo hun eigen gekweekte champignons nog voor de herfstvakantie te kunnen proeven. Want wat smaakt er beter dan bijvoorbeeld een kruidige champignonsoep op een herfstige dag?
Mooie manier van landbouweducatie
Het begrip landbouweducatie ontstond eind jaren ‘90 als reactie op de toenemende kloof tussen landbouw en maatschappij en ten gevolge van voedselcrisissen. West-Vlaanderen zette als eerste provincie een beleid op om de band tussen boer en burger aan te halen.
Bezoekers naar de boerderij brengen, is binnen landbouweducatie onze grootste troef. Onder de kanalen ‘Proef de boerderij’ en ‘Met de klas de boer op’, bieden we leerlingen en recreanten de mogelijkheid om landbouwbedrijven te bezoeken en de boerderij levensecht te ervaren.
Acties zoals de champignonteeltkits, waarbij leerlingen het groeiproces van deze lekkere paddenstoel nauw kunnen volgen én er ook van kunnen proeven, zijn van een niet te onderschatten belang voor landbouweducatie. Niet alleen verhoogt het hun kennis rond voeding, leerkrachten leren ook het kanaal ‘Met de klas de boer op’ kennen, wat het aantal bezoeken op de boerderij alleen maar positief kan beïnvloeden.