Landbouweducatie versterkt band tussen boer en burger
De afstand tussen producent en consument lijkt steeds groter te worden. Het is dan ook cruciaal dat de jongere generatie begrijpt hoe voedselproductie werkt en welke rol landbouw speelt in onze samenleving. Door landbouw in de klas te brengen en de klas naar de boerderij te halen, maken we kinderen en jongeren bewust van waar hun voedsel vandaan komt. Tegelijk kan je in gesprek gaan met de consumenten, wat leidt tot vertrouwen in onze voedselproductie en waardering voor jou en collega-producenten.
Onder de noemer ‘Met de klas de boer op’ zetten we ons al meer dan 20 jaar in om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Een bezoek aan een West-Vlaamse boerderij is er een van de pijlers van. Zo’n boerderijbezoek is een unieke kans voor leerlingen om het boerenleven van dichtbij te ervaren. Ze ontdekken er hoe landbouwers hun dieren en teelten verzorgen, hoe ze landbouwproducten produceren en welke technologieën ze gebruiken om duurzame landbouw te bevorderen.
“Dat praktijkgericht leren is niet alleen educatief, maar ook inspirerend. Het helpt leerlingen om een diepere waardering te ontwikkelen voor het harde werk en de toewijding van boeren”, stelt gedeputeerde Bart Naeyaert, die onze werking rond landbouweducatie erg genegen is.
Vaardigheden van landbouwers versterkt
Inagro en Landbouweducatie Boerenbond vzw investeren al langer in de band tussen boer en burger. Denk aan educatieve programma’s als School@Platteland, Met de klas de boer op en Plattelandsklassen voor scholen, of openboerderijdagen, evenementen en boerderijbezoeken voor gezinnen en families. In het kader van de voedselstrategie Go4Food breidden we dat aanbod verder uit. Concreet hebben we de klasbezoeken versterkt met een STEM-aanbod, het landbouwbelevingsaanbod dichter bij de steden ontwikkeld en landbouwers met een educatief aanbod ondersteund via vormingen en uitwisseling.
Op donderdag 21 november sloten we het project af met een interactieve vorming over diversiteit voor bezoekboerderijen bij Speelboerderij Ravot in Glabbeek. Al doende ontdekten de deelnemers hoe ze kunnen omgaan met culturele en andere verschillen. Ze leerden juiste insteken te vinden bij de ontvangst van klasgroepen met grote(re) diversiteit.
Nieuwsbrief voor leerkrachten, een schat aan inspiratie
De nieuwsbrief “Koetjes en kalfjes” is een belangrijk instrument om leerkrachten te betrekken bij landbouweducatie. Vier keer per jaar bieden we hen via die weg een schat aan inspiratie voor hun lessen over voeding en landbouw. De nieuwsbrief bevat informatie over leuke uitstappen naar de boerderij, interessant lesmateriaal en nieuw aanbod. Geabonneerde leerkrachten zijn ook als eerste op de hoogte van nieuws over onze teeltkits, die hen helpen om landbouw in de klas te brengen.
Op 5 oktober viert het onderwijs Dag van de Leerkracht. Inagro greep het moment aan om de bekendheid van de nieuwsbrief te vergroten. Leerkrachten die zich registreerden, maakten kans op een mand vol lekkere hoeve- en streekproducten voor de leraarskamer. Juf Lize Verslype van basisschool W’IJzer in Diksmuide en haar collega’s sleepten de prijs in de wacht. “Landbouw en het lesmateriaal van Met de klas de boer op kunnen we in veel lessen integreren", zei de juf enthousiast. Ans van bezoekboerderij ’t Hof van de Rhille stelde de mand vol lekkers samen met eigen producten en die van collega-producenten.
Bezoekboerderijen als ambassadeurs voor de sector
Boerderijbezoeken faciliteren is niet mogelijk zonder het netwerk van West-Vlaamse bezoekboerderijen. Een zeventigtal landbouwers, verspreid over de hele provincie, zetten hun deuren open. Ze delen hun dagelijkse inzet voor lekker voedsel met plezier met anderen. Zo treden ze op als ambassadeurs voor de land- en tuinbouwsector. Het engagement van de bezoekboerderijen brengt jaarlijks zo’n 16.000 leerlingen naar de boerderij, en dat zijn er heel wat. Petje af voor onze bezoekboerderijen!
Word jij ook bezoekboerderij?
De samenwerking tussen Inagro vzw en Landbouweducatie Boerenbond vzw in het kader van de voedselstrategie Go4Food kwam tot stand met de steun van het agentschap Landbouw en Zeevisserij.