Korte looplijnen en automatisatie geven meer werkcomfort (video)
Hoe kan het werk efficiënter en hoe verlaagt de melkveehouder de werklast? Twee Vlaamse, twee Waalse en twee Franse melkveehouders getuigen in een reeks video’s over hun bedrijfsvoering. Elk hebben ze een eigen aanpak om de werkdruk te beperken.
De Franse melkveehouder Stijn Verborgh probeert hij de fysieke last te verminderen en de arbeid efficiënt te organiseren zodat hij zoveel mogelijk taken alleen kan uitvoeren. Hij koos voor een doordachte staluitrusting en automatisering van bepaalde taken. Door enkele aanpassingen en investeringen heeft Stijn nu minder stress en meer tijd, kortom een betere levenskwaliteit. Vroeger nam het melkproces elke ochtend en avond telkens vier uur tijd in beslag. Nu heeft hij een melkrobot en dat scheelt heel wat arbeidstijd. Er is geen tijdsdruk en hij kan het werk inplannen zoals hij wil. Ondertussen werkt Stijn ook met een stagiaire die hem bijstaat bij de taken.
Oplossingen voor minder werkdruk of meer arbeidsefficiëntie
Het werk automatiseren is een manier om de werkdruk te verlagen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Via een evaluatie van de werkomstandigheden bij 48 rundveebedrijven en een vergelijking van de aanpak bij collega-melkveehouders, konden experten oplossingen aanreiken. De tips zijn beschreven in 15 thematische fiches. Dit zijn enkele van de thema’s:
- personeelsmanagement
- veiligheid en ergonomie op het melkveebedrijf
- preventie bij kalveropfok
- een goede samenwerking tussen verschillende generaties op het bedrijf
- dieren efficiënt en veilig verhokken en verplaatsen (stalindeling)
- veilig omgaan met zoogkoeien
- efficiënt melken met een melkrobot
- werken in samenwerkingsverband met collega-melkveehouders